Százöt éves korában elhunyt Zeisel Éva

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Egyesült Államok egyik legnevesebb iparművészeként számon tartott Zeisel Évát december 30-án, New Yorkban érte a halál.

 

forrás:atv.hu

 

A világhírű művésznő 1906. november 13-án született Budapesten Striker Éva Amália néven egy jómódú, asszimiláns zsidó értelmiségi családban. A képzőművészeti akadémiát otthagyva kitanulta a keramikus mesterséget. Pályafutása a Kispesti Kőedénygyárban kezdődött, majd Németországban tevékenykedett, 1932-ben pedig a Szovjetunióba utazott, ahol az egész ország kerámiaiparának művészeti igazgatója lett, illetve porcelántárgyakat tervezett. 1936 májusában letartóztatták Sztálin meggyilkolására szőtt összeesküvésben való részvétel vádjával. Az állítólagos összeesküvés minden részvevőjét kivégezték, köztük az ő feljelentőjét is, őt magát azonban tizenhat hónapnyi magánzárka után elengedték, és kiutasították az országból. Szabadságát Londonban élő nagybátyjának, Polányi Mihály neves fizikusnak – az 1986-os kémiai Nobel-díjas Polányi János apjának – köszönhette, aki mozgósította érdekében a nemzetközi tudóstársadalmat. Börtönélményeit Kösztler Artúr – akivel Striker Éva a harmincas években minimum közeli barátságban volt – beleszőtte a Sötétség délben című regényébe.

Striker Éva a Szovjetunióból Ausztriába, majd Londonba utazott, és 1938-ban az Egyesült Államokba emigrált, ahol az amerikai piacra késve érkezett art deco szellemében kezdett dolgozni. Az ötvenes évektől megerősödött munkáinak humoros és organikus jellege, tervezési tevékenységét kiterjesztette más anyagokra, dolgozott rézzel, fával, üveggel, műanyaggal, krómacéllal és ezek anyagtársításaival. Egyik legnépszerűbb munkája a Hallcraft – Tomorrow’s Classic étkészlet.

Egyes szakértők a „humanista design” kifejezéssel illetik a formatervezés nagy úttörőjének és pedagógusának stílusát. Korán felismerte, hogy a jó terv nemcsak a hasznosságra és szépségre épül, hanem a tárgy és a használója közötti egyéb kommunikációra is, a tömegtermelés arctalan termékei között személyes formavilág kialakítására törekedett.

A művész 1983-ban tért vissza először Magyarországra, ahol a Zsolnay gyárban és a Gránit Kőedénygyárban egy sor vázát és kancsót tervezett. 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki.

Zeisel Éva családjában rajta kívül nemcsak Polányi János és apja, Polányi Mihály vitte sokra: Mihály testvére – szintén Zeisel Éva nagybátyja –, Polányi Károly világhírű közgazdász volt. Emellett Zeisel Éva anyja, Polányi Laura a könyvtáralapító Szabó (Schlesinger) Ervinnek volt másod-unokatestvére.

 

[popup][/popup]