További tárgyalások szükségesek a holokauszt-túlélők nyugdíjáról

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Claims Conference tárgyalásai a német kormánnyal újabb eredményre
vezettek: mintegy 16 ezer Holokauszt-túlélő, akik eddig kimaradtak a
kárpótlásból, most esélyt kaphatnak erre.
 

 

forrás:mazsihisz.hu

 

A Claims Conference által fenntartott két alapítvány, a Claims Conference Article 2 Fund és a Central and Eastern European Fund (CEEF) eddig azoknak fizetett nyugdíj-kiegészítést, akik legalább 18 hónapig éltek gettóban, bujkáltak vagy hamis papírokkal éltek. A szervezet 2011. december 5-i közleménye szerint 2012. január 1-től ezt az időszakot 12 hónapra csökkentik.

Továbbá azok a 75 év feletti Holokauszt-túlélők, akik legalább három hónapon át voltak gettóban, a Claims Conference közleménye szerint 240 euró nyugdíjra lesznek jogosultak – illetve 200-ra, amennyiben egy kommunista utódállamban élnek. (Feltéve, hogy az egyéb kritériumoknak megfelelnek. Ezeket a német kormány határozza meg.). Írja a Clamins Conference közleménye december 5-én hétfőn.

A német pénzügyminisztérium viszont egy mai – a budapesti német nagykövetség által az MTI-nek megküldött sajtóközleményében – megerősítette ugyan, hogy az idei tárgyalások keretében megállapodás született arról, hogy a következő években ki kell terjeszteni a kárpótlási juttatásokat azokra a túlélőkre, akik eddig nem tartoztak a jogosultak közé, és a könnyítések között van az üldözöttség legrövidebb elismerhető időtartamának a lerövidítése is.

A német fél szerint viszont „a hírekben szereplő számok nem képezték az idei tárgyalások tárgyát, és a pénzügyminisztérium elképzeléseinek sem felelnek meg”. Berlin felkérte a Claims Conference-t, hogy vizsgálja fölül a nyilvánosságra hozott számokat, és közölte, hogy a részleteket a jövőben fogják kidolgozni.

Azonban ha a megállapodás létrejön akkor, ez a változtatás főleg a budapesti gettó túlélőit érinti majd, akik az eddigi 18 hónapos minimum időszak miatt nem voltak jogosultak ilyen nyugdíjazásra. Mivel a budapesti gettó 1944. november 20-tól 1945. január 18-ig állt fenn. Ám – mint egy a Claims Conference-hez közelálló forrás tájékoztatott – a budapesti túlélők esetében minden megkezdett hónapot egész hónapnak tekintenek. Ily módon a budapesti túlélők döntő többsége jogosulttá válhat majd a nyugdíj-kiegészítésre.

A jövőben létrejövő liberalizálás elsősorban azoknak jelent majd reményt, akik gyerekfejjel éték túl a Holokausztot. A Claims Conference és a német pénzügyminisztérium elhatározta, hogy külön munkacsoportot alakítanak, amely a gyermek-túlélők megpróbáltatásait tekinti át. Ilyennek számít az, aki 1928-ban vagy később született.

A Claims Conference hamarosan hivatalos tájékoztatást ad majd a pontos részletekről, amelyet honlapunkon közölni fogunk.
 

[popup][/popup]