A rabbi macskája és a többiek

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Vasárnapig nemzetközi animációs filmfesztivál Budapesten
Minden eddiginél bővebb tájékozódást kínál az animációs műfaj
legfrissebb nemzetközi alkotásairól az idei Anilogue Nemzetközi
Animációs Filmfesztivál, amelyet Bécsben és Budapesten vasárnapig azonos
programmal rendeznek meg.

 

 

forrás: nol.hu

 

A Budapesten az Uránia és a Toldi moziban, Bécsben a Topkino-ban zajló eseménysorozat versenyében 30 európai rövidfilm és – újdonságképpen – 9 egész estés animációs film is látható, utóbbiak a világ minden tájáról érkeztek. A nagyfilmek között lesz a műfaj legrangosabb seregszemléje, az Annecy Fesztivál idei fődíjasa: A rabbi macskája. A vallási témájú komédia a francia Joann Sfar híres, Algériában játszódó képregényének földolgozása (a szerző társrendező Antoine Delesvaux oldalán). A történet persze nemcsak macskáról szól, hanem rávilágít arra is, hogy a huszadik század elején zsidó kisebbség is élt a muszlim többségű, francia irányítású afrikai gyarmaton.

A franciák egy másik „macskás” filmmel is beneveztek. Az Egy macska kettős életének hőse, Dino nappalait a Zoé nevű kislánnyal tölti, éjszaka viszont egy hivatásos tolvajjal együtt portyázik a párizsi háztetőkön. Két nagyfilmmel versenyeznek a csehek is: egy lélektani thrillerrel (Alois Nebel), és a csípős humorú Fimfárum-sorozat harmadik részével (Három az igazság). A mezőnyben ezen kívül japán, angol és amerikai produkció indul, és lesz magyar ősbemutató is: Jankovics Marcell két és fél órás Madách-adaptációja, Az ember tragédiája, melyet vasárnap este hatkor tűznek műsorra az Uránia dísztermében.

A fesztivál programja pénteken Animált éj címmel filmkülönlegességeket kínál, a Világpanoráma keretében pedig jeles rendezők frissen készült művei láthatók. A többi között bemutatják a Nyócker! készülőben levő térhatású remake-jének első részleteit is. A nemzetközi rövidfilmes zsűri szombaton este Budapesten hirdet eredményt, az egész estés mezőny eredményhirdetése hétfőn lesz Bécsben.

[popup][/popup]