Kapott egy sallert

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Jeórjiosz Karacaferisz, a szélsőséges
antiszemitaként ismert görög politikus a görög tévében meglepő
nyilatkozatot tett. Állítása szerint „gyakran támogatta az Izraellel
való együttműködést”, és „a holokauszt az elmúlt évszázad legnagyobb
bűne volt”. 

 

forrás:atv.hu / YNet.com

 

„Kapott egy sallert” Észhez tért a holokauszttagadó miniszter?
Jeórjiosz Karacaferisz, a szélsőséges antiszemitaként ismert görög politikus a görög tévében meglepő nyilatkozatot tett. Állítása szerint „gyakran támogatta az Izraellel való együttműködést”, és „a holokauszt az elmúlt évszázad legnagyobb bűne volt”.

  A szélsőjobboldali LAOSZ pártot egyre több éles kritika éri világszerte. Valószínűleg ezért is változtatott retorikáján vezetője, Jeórjiosz Karacaferisz, aki megpróbálta kimagyarázni az elmúlt évek antiszemita megnyilvánulásait. A görög televízióban azt nyilatkozta, hogy a „zsidók elleni holokauszt, amelyet Hitler vitt végbe, illetve az örmény genocídium, amely Kemal Atatürk nevéhez kötődik, az elmúlt évszázad legnagyobb bűncselekményei voltak.”

Eltűnt a „globális, zsidó-cionista összeesküvés”

Karacaferisz eddig rendszeresen igyekezett a „globális, zsidó-cionista összeesküvést” felelőssé tenni Görögország „tönkretételéért” és azt is hangoztatta, hogy „ők” kontrollálják a világgazdaságot, valamint azt állította, hogy Auschwitz és Dachau csak „mese”. A politikus azonban – aki Izraelt a náci rezsimmel is összehasonlította – ezen a héten meglepő fordulaton ment át: azt állította: „gyakran támogatta az Izraellel való kooperációt”, annak ellenére, hogy Izrael néha „túlzásba vitte az erőszakot”.

„Kapott egy sallert”

A változás oka valószínűleg az Egyesült Államok athéni nagykövetségének titkos távirata lehet, amelyet a WikiLeaks a közelmúltban szivárogtatott ki. A párt 2009-es választási sikereit követően (a szavazatok közel 6 százalékát szerezte meg a szélsőjobboldali formáció) az amerikai diplomaták azt írták Washingtonnak: Karacaferisznek rá kellene jönnie, hogy egyre növekvő befolyásuk miatt el kell határolódnia a szélsőséges és antiszemita retorikától.
Egy LAOSZ káder szerint Karacaferisz utasította a párt vezetőit: változtassanak a beszédstílusukon annak érdekében, hogy Washingtonnak ne szúrjon szemet jelenlétük a görög kormányban. Az amerikai távirat ugyanis Karacaferiszt „nemkívánatos személynek” nevezte még 2008-ban, ezt bizonyította az is, hogy nem hívták meg a hivatalos követségi rendezvényekre holokauszttagadó nézetei miatt.

Berlini pénz, berlini tiltakozás

Karacaferisz nem volt miniszter a jelenlegi görög kormányban, de két másik LAOSZ párttagot vezetői posztokra neveztek ki. A szélsőjobboldali kormány felvételét a várhatóan tavaszig hatalomban maradó ideiglenes kormányba többen élesen kritizálták, köztük német zsidó szervezetek is, amelyek a legnagyobb segítséget nyújthatják a görögöknek gazdasági válságból való kilábaláshoz. Zsidó csoportok tüntetést is szerveztek az ellen, hogy Berlin együttműködjön egy olyan koalícióval, amelyben holokauszttagadó, antiszemita miniszter is van.

[popup][/popup]