Lejárt az ultimátum, nincs béke

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Szombaton éjfélkor lejárt az Arab Liga Szíriának adott ultimátuma, a helyzet azonban nem változott.
Bassar el-Aszád elnök bejelentette: nem enged semmiféle külföldi nyomásnak, akkor sem, ha az az Arab Liga részéről jön.

forrás:nepszava.hu

Egy, a The Sunday Timesnak adott interjúban a szír elnök kijelentette: az Arab Liga fellépése a szíriai kormány ellen csak arra jó, hogy ürügyet szolgáltasson a nyugati országoknak egy katonai beavatkozáshoz. Állította, hogy mára már világossá vált, hogy nem a szíriai lakosság békés tüntetéséről van szó, hanem külföldről támogatott fegyveres hadműveletről. Ebben a helyzetben kormányának az a kötelessége, hogy felkutassa a fegyveres “bandákat”, felszámolja azokat, illetve megakadályozza, hogy újabb fegyverek kerüljenek az országba a szomszédos országokból.

Tény, hogy a több hónapos fegyveretelen szíriai tüntetések után, alig több mint egy hete került sor az első fegyveres támadásra egy, a hadseregből dertált és a lázadók oldalára áll csoport által. A fegyverek megjelenése a polgárháború szélére sodorta Szíriát. Az új helyzetben, az Arab Liga felfüggesztette Szíria tagságot és szerdán ultimátumot adott damaszkusznak az erőszak megfékezésére és külföldi megfigyelők beengedésére.

Az ultimátum ellenére szombaton is folytatódott a tüntetők elleni erőszak Szíriában: szombaton újabb 14 ember vesztette életét a karhatalmi erők fellépésében. Vasárnap hajnalban az ellenállók is újabb erőszakhoz folyamadtak, két rakétagránát csapódott be Damaszkuszban a kormányzó Baasz párt irodájába. Ez volt a lázadók első fővárosi támadása, korábban egy Damaszkusztól 40 km-re fekvő katonai-hírszerzési központot támadott meg a fegyveres szakadár katonai csoport.

Az Arab Liga tegnap közleményben utasította el a Szíria által javasolt módosításokat az ország belpolitikai válságának megoldását célzó béketervhez. A kairói székhelyű szervezet szerint a Damaszkusz által kezdeményezett változtatások éppen a terv lényegét változtatnák meg. Azért elfogadhatatlanok, mert “drasztikusan módosítanák” az Arab Liga által Szíriába küldendő, 500 fős megfigyelő misszió mandátumát.

 

[popup][/popup]