Kiállt a palesztin UNESCO-tagság ügyében leadott szavazat mellett az osztrák követ

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Ausztria a kétállami megoldás híve, és azé, hogy az izraeli és a
palesztin nép békében és biztonságban éljen egymás mellett. Ehhez
hozzátartozik az ezen a téren elért eredmények elismerése is –
hangsúlyozta Ursula Plassnik volt külügyminiszter. 

 

forrás: mti

 

A döntés nem volt opportunizmus, sem Ausztria semlegességével ellentétes – írta. A semlegesség nem jelent bátortalanságot, sem a vélemény hiányát – hangsúlyozta. A konzervatív politikus arra válaszul közölt vendégkommentárt a Die Presse című lapban, hogy az ugyancsak konzervatív irányultságú újság előző nap egy kommentárjában bírálta a tagságra leadott osztrák szavazatot. Az ENSZ szakosított szervezete, az UNESCO a közgyűlésén október 31-én teljes jogú tagjává választotta a Palesztin Hatóságot. A döntés széles körben vitákat váltott ki. Az Egyesült Államok és Izrael bejelentette, hogy felfüggeszti a szervezet számára folyósított önkéntes hozzájárulást.

A palesztinok erőteljes nemzetközi támogatással állami intézményeket építettek ki, amelyek nélkül a kétállami megoldás elképzelhetetlen volna – fejtette ki Plassnik. Leszögezte, Ausztria egyenlő mértékben barátja az izraeli és a palesztin népnek. Az UNESCO-ba való felvételt nem helyes Izrael elleni cselekedetként értelmezni – írta. Ausztria szavazata azt jelentette, az ország elismeri, hogy a Palesztin Hatóság képes teljes értékű közreműködőként részt venni a szervezet munkájában.

Arról, hogy a palesztinok a teljes jogú ENSZ-tagság minden feltételét is teljesítik-e, jelenleg tanácskozik a világszervezet Biztonsága Tanácsa. Az államként való elismerés továbbra is kormányok közötti aktus marad, és az ENSZ döntése – emelte ki az osztrák politikus. A palesztinok teljes jogú ENSZ-tagságának kérdéséről a világszervezet Biztonsági Tanácsa tagfelvételi bizottságának nem sikerült megállapodásra jutnia.

A tagfelvételi bizottságtól, amelyben BT mind a 15 tagja képviselteti magát, a kérdés a Biztonsági Tanács elé kerül. A palesztinok maguk dönthetik el, hogy kérnek-e szavazást a testülettől a státusuk ügyében.
 

[popup][/popup]