Arab sajtó: Összehangolt támadás Irán és Szíria ellen?

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Londoni arab elemzők és napilapok szerint a damaszkuszi rezsim növekvő
elszigetelődése szomszédjaitól regionális háborúhoz vezethet. Az
al-Kudsz Al-Arabi szerint elképzelhető egy összehangolt támadás Szíria
és Irán ellen, az Asark Al-Avszat pedig egy lehetséges szíriai puccsról
írt. A brit The Telegraph összefoglalója.

 

forrás:atv.hu

 

Abdel Bari Atvan, a londoni pánarab nacionalista al-Kudsz Al-Arabi szerkesztője szerint megnőtt a lehetősége egy olyan összecsapásnak, amelyben a Szíria elleni török támadás egybeesik Irán (Damaszkusz legközelebbi szövetségese) elleni izraeli akcióval.
Más lapok pedig újra felmelegítették azt, amiről már nyáron is cikkezett a sajtó, hogy Törökország hajszál híján csapatokat vezényelt a szíriai határra, abból a célból, hogy „puffer zónát” hozzon létre, a Basár el-Asszad rezsimje elől menekülők védelme érdekében. Egy ilyen katonai mozgósítás azonban könnyen konfrontációhoz vezetne a két korábbi szövetséges és baráti ország között.

Habár az Arab Liga és a nyugati hatalmak, beleértve az Európai Uniót és a NATO-t eddig elzárkóztak a katonai intervenciótól, a szíriai ellenzéki vezetők már nem utasítják el olyan határozottan a fegyveres ellenállást, mint korábban.

Az al-Kudsz Al-Arabi szerkesztője pedig arra mutatott rá, hogy az Arab Liga történetében is volt már rá precedens, hogy támogatta a nyugati hatalmak beavatkozását a Közel-Keleten. Ilyen volt például az Irak elleni offenzíva az Öböl-háború idején, vagy pedig a közelmúltban lezárult líbiai konfliktus elején a légtérzár kihirdetése. Atvan szerint a „puffer zónák létrehozása a török-szíriai határon lehetne az első lépés a konfliktus nemzetközisítésében”. Mint írta, az öböl államok politikájában – amelyek korábban semlegesek, sőt támogatók voltak a damaszkuszi rezsimmel szemben – azért történt váltás, mert egyre jobban aggasztja őket a Szíriában zajló belső konfliktus átterjedése a régióra. A szunnita Szaúd-Arábia és Bahrein különösen a síita ellenzék tevékenysége miatt aggódik, amelynek indulatait véleményük szerint Irán szítja a háttérben.

Tarik Alhomajed, a londoni arab Asark Al-Avszat főszerkesztője úgy vélekedett: Damaszkuszban már elindult a visszaszámlálás az Asszad rezsim számára. Kiemelte az Arab Liga nyilatkozatát, amely a közelmúltban arra szólította fel a szíriai hadsereget, hogy tartózkodjon a civilek elleni erőszaktól és gyilkosságoktól. „Vajon arra szólították fel a hadsereget, hogy hajtson végre puccsot?” – tette fel a kérdést Alhomajed, aki szerint elképzelhető a jelen helyzetben, hogy a szíriai hadsereg nagyon fontos pozíciót tölt be.

 

[popup][/popup]