Anschluss-incidens – Habsburg Ottó szerint Ausztria a nácik áldozata volt

Írta: Hetek - Rovat: Hírek - lapszemle

Kínos incidens zavarta meg Ausztriában a megemlékezéseket az Anschlussról. Az osztrák törvényhozás két házának közös emlékülésén ugyanis Habsburg Ottó arról beszélt, hogy joggal lehet Ausztriát a náci Németország áldozatának tekinteni.

Forrás: Hetek

Az osztrák államfő sietett kiigazítani az utolsó Habsburg császár fiának eszmefuttatását. Heinz Fischer azt hangsúlyozta, hogy bár Ausztria kétségtelenül agressziónak esett áldozatul 1938-ban, az Anschlusst igen nagyszámú osztrák náci tette lehetővé.

„Ma sem felejthetjük, hogy sok osztrák üdvözölte a bekebelezést, és sokan aktív szerepet játszottak abban az emberiség elleni példátlan bűntettben, ami a nemzeti szocializmus volt” – mondta Alfred Gusenbauer kancellár.

A náci német csapatok 1938. március 12-én vonultak be Ausztriába. Adolf Hitler német kancellár még aznap kinyilvánította, hogy az országot Németországhoz csatolták. Franz Vrantizky osztrák kancellár 1991-ben szólt először az osztrákok második világháborús bűnrészességről. Azóta felgyorsult a múlt feltárása Ausztriában.

Ez pedig már Belgium, ahol a kormány és a bankok megállapodtak, hogy összesen 110 millió eurót, azaz több mint 28 milliárd forintot fizetnek a holokauszt túlélőinek, családtagjaiknak és a belga zsidó közösségnek. Azokért a javakért kárpótolják őket, amelyeket a náci Németország megszállása idején raboltak el a Belgiumban élő zsidóktól. A második világháború idején Belgiumban csaknem 25 ezer zsidó esett a holokauszt áldozatául. Az ország kormányfője, Guj Ferhofstadt tavaly nyilvánosan kért bocsánatot azért, hogy a belga hatóságok részt vettek a zsidók deportálásában.

[popup][/popup]