Nem akar megszabadulni a Fidesz a náci egyenruhában pózoló politikusától

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Mostanáig senki nem kezdeményezte a Fideszben, hogy zárják ki a pártból az SS-egyenruhában pózoló képviselőt. Gyenge Zsoltról még az ellenzéki párt novemberi kongresszusa előtt jelentek meg több lapban azok a fotók, amelyeken a VI. kerületi önkormányzati képviselő náci egyenruhában feszít. Szijjártó Péter szóvivő akkor bejelentette, Gyenge “azonnali kizárása érdekében a Fidesz elnöksége megtette a szükséges lépéseket.

  KupperAndras.jpg  
  Kupper András  

Egy demokratikus párt tagja, még hogyha ő maga viccelődésnek gondolta is, ilyen dologgal nem viccelhet.” Kupper András budapesti elnök azt mondta, nem tartja szerencsésnek, hogy Gyenge Zsolt közszereplőként egy ilyen ruhában fényképezteti magát, még akkor sem, ha a kép nem a nyilvánosság számára készült. A fideszes önkormányzati képviselő eleinte semmi kivetnivalót nem talált viselkedésében, majd az országos felháborodást észlelve a katonai egyenruhák iránti érdeklődésével magyarázta tettét.

A botrányos ügyről már meg is feledkezett a közvélemény, amikor az MSZP terézvárosi elnöksége nyílt levelet küldött Illés Zoltánnak, a Fidesz helyi elnökének, amelyben azt kérdezték, miért nem volt elég fél év ahhoz, hogy Gyengétől megszabaduljon az ellenzéki párt. Névtelenséget kérő fideszesek lapunknak elmondták, Illés megpróbált tenni a kizárás érdekében. Állítólag először Gyengét igyekezett rávenni arra, távozzon önként a pártból, kerületi mandátumát, valamint bizottsági elnöki helyét amúgy sem veszíti el. Később a kerületi Fidesz- elnökséget, majd a helyi szervezet tagjait kérte, kezdeményezzék a kizárást, a párt vezetői ugyanis – az elítélő nyilatkozatokon túl – semmit sem tettek, ám őt minden alkalommal leszavazták.

Az alapszabály értelmében öt embernek kell kezdeményezni az effajta eljárást, Illés azonban nem talált öt olyan Fidesz-tagot, aki jobbnak látta, ha a náci egyenruhában pózoló helyi politikustól megszabadulnak. Állítólag néhányan kezdettől fogva azt hajtogatták, az MSZP-sek, valamint az SZDSZ-esek nagyon szeretnék, ha Gyengét kizárnák, de ők nem fognak úgy táncolni, ahogy a koalíció fütyül. A terézvárosi Fidesz-elnök lapunknak elismerte, hogy próbálkozott, de kudarcot vallott az ügyben.

Pesti Imre, az ellenzéki párt regio­nális igazgatója tegnap azt mondta, Szijjártó még akkor jelentette be a kizárás kezdeményezését, amikor nem ismerték a tényeket. Később kiderült, Gyenge saját lakásában próbálta fel az SS-egyenruhát, de szovjet zubbonyt is viselt. Barátja lefényképezte, s a fotókat akkor küldte el a sajtónak, amikor összevesztek. Pesti azt hangoztatta, Gyenge gyűjti az egyenruhákat, háborús jelképeket, nem kifejezetten a náci viselethez vonzódik. A regionális igazgató szerint az is hibás, aki a fényképeket a lapoknak elküldte. A nyílt levelet megíró MSZP-seknek Pesti azt üzente, Gyurcsány Ferenc kizárását is kezdeményezzék, a szocialisták elnöke ugyanis egykor elkobzott ­zsidóvagyonban él.

Fazekas Ágnes

 

(Forrás: Népszava)

[popup][/popup]