Magyarország taníthatja demokráciára az arab országokat

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Magyarországot beválasztották a több mint száz tagországot számláló
Demokráciák Közösségének 25 tagú kormányzótanácsába, amely csütörtökön
tartotta alakuló konferenciáját. A hivatalos megfogalmazás szerint ennek
indoka, hogy tapasztalatainak átadásával világszerte jelentős
erőfeszítéseket tett a demokratikus átalakulás támogatásáért.

 

 

forrás:hvg.hu

 

Az ülésen részt vevő kormányzati és civil vezetők közül többen méltatták a magyar közreműködést az “arab tavasz” korszakos jelentőségű folyamataiban, az egyiptomi, a líbiai és a tunéziai demokratikus kibontakozáshoz nyújtott segítséget. A tunéziai külügyminiszter külön kiemelte Martonyi János külügyminiszter még soros EU-elnökként vállalt szerepét az észak-afrikai rendszerváltások támogatásában.

A magyar külügyminiszter szerint a Demokráciák Közössége egyedi módon alkalmas arra, hogy választ adjon korunk legnagyobb kihívására, a demokrácia világméretű pozícióinak megerősítésére. Ez különösen a mostani pénzügyi, gazdasági válság közepette jelent komoly feladatot. Martonyi János ismertetette azokat a konkrét, elsősorban Moldovára, Tunéziára és Egyiptomra összpontosító projekteket is, amelyekhez Magyarország kész és képes hozzájárulni.

A Demokráciák Közösségének legfontosabb tevékenységi formája a demokratikus átalakulás tapasztalatainak átadása. Ennek a kezdeményezésnek a részleteit a magyar vezetéssel működő munkabizottság dolgozta ki, nagymértékben támaszkodva a budapesti székhelyű, Gyarmati István nagykövet által vezetett Demokratikus Átalakulásért Intézet eredményeire.
 

[popup][/popup]