Antiszemita tüntetést szerveztek Krakkóba

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A lengyelországi Zsidó Közösségek Szövetsége aggodalmát fejezte ki pénteken a belügyminisztériumhoz intézett levelében, amiért egy ultranacionalista csoport leplezetlenül antiszemita tüntetést szervez szombatra Krakkó belvárosába. A levél nem kéri kifejezetten a tüntetés betiltását, de utal a megmozdulásban rejlő veszélyekre.

A krakkói polgármester szóvivője közölte, hogy a városi elöljáróság nem lát okot a Nemzeti Radikális Tábor (ONR) szervezet felvonulásának betiltására. “A szervezők minden törvényben előírt kötelezettségüknek előírásosan eleget tettek” – mondta a szóvivő. Az ONR a sajtóhoz intézett nyílt levelében előre közölte a tüntetés jelszavait, köztük azt, hogy “Lengyelország csakis a lengyeleké”, illetve hogy “Lengyelország nem Izrael”.

A lengyelországi Zsidó Közösségek Szövetsége külön is provokatívnak tartja az ONR-tüntetés helyének és idejének kiválasztását. Zsidó szervezetek ugyanis hétfőre tervezik “Az élők menete” elnevezésű hagyományos felvonulást, amelynek során Izraelből és a világ sok országából érkezett zsidó fiatalok lengyel kortársaikkal együtt az egykori auschwitzi (Oswiecim) koncentrációs tábortól a három kilométernyire fekvő egykori birkenaui (Brzezinka) megsemmisítő táborba vonulnak. A menet több részvevője megérkezett már a táborhoz legközelebb eső nagyvárosba, Krakkóba, és sokan közülük éppen a belvárosban szállnak meg, ahova az ONR a tüntetését tervezi. Az ONR, amely saját közlése szerint 300 tagot számlál, az 1934-ben betiltott, azonos nevű nacionalista, antiszemita szervezet örökösének tekinti magát.

(Forrás: Index)

[popup][/popup]