Nyárbúcsúztató, piknik hangulatban

Írta: - Rovat: Hírek - lapszemle

Újra Pozsonyi Piknik Újlipótvárosban. Balkon-koncert Pozsonyi úti erkélyeken és borárverés is várja az érdeklődőket a Pozsonyi úton.

Forrás: MTI

A harmadik alkalommal sorra kerülő esemény díszvendége az idén Pozsony városa.

Az egész napos rendezvényre mindenkit várnak, aki Újlipótvárosban él, dolgozik, tanul vagy egyszerűen csak ez a kedvenc városrésze – írták a szervezők a programokat ajánlva. A szombati rendezvényen, amelyre a tavalyi tapasztalatok alapján több mint tízezer embert várnak, fellép többek között Bíró Eszter, Hernádi Judit és Heilig Gábor, valamint Gálvölgyi János és Kern András is.

A Piknik nagyszínpadán a Vígszínház társulata részleteket ad elő a Padlás című musicalből, a gyermekszínpadon délután a Pa-Dö-Dő szórakoztatja a nézőket.

A Pozsonyi Piknik vendége idén Pozsony városa. Találkozhatnak a nézők többek között az ifjú dzsesszdobos Hodek Dáviddal és együttesével, valamint Miriam Rodriguez Brüllová gitárművésszel. Az Odeonban szlovák filmeket láthat a közönség és a Szlovák Intézet is jelen lesz az eseményen.

A Piknikre kilátogatók végigkóstolhatják a környékbeli éttermek, bisztrók és kocsmák kínálatát, ugyanakkor falatozhatnak a szomszéd sült csirkéjéből vagy pozsonyi kiflijéből is. Utóbbi a Pikniken – immár hagyományosan – verseny kategória is, a nap végén kihirdetik a környék legjobb kiflisütőjét. A zsűri elnöke idén Frank Júlia lesz.

Sakkmester-dalnokként Portisch Lajos is fellép, szimultán sakkozik a jelentkezőkkel és baritonként énekel is a közönség előtt – tájékoztatta Rédei Éva szervező, a Láng Téka Könyvesbolt vezetője csütörtökön az MTI-t.

Beszélt a Balkoncert című produkcióról is, amely tavaly is nagy sikert aratott, az idén pedig több erkélyen több szereplővel mutatnak be operarészleteket, a nap folyamán három alkalommal.

A délutáni borárverést Király Júlia vezeti. Az idén is licitálhat a közönség, amely a befolyt összegből a Kézenfogva Alapítványt támogathatja. Ebben az évben nagy értékű borok kerülnek kalapács alá.

 Este a Budapest Klezmer Band jelentkezik Tel-Avivból, és eljátssza a Pozsonyi Piknik rendezvényére még 2009-ben írt Lipócia-dalt. Tombola-húzást is rendeznek, amelynek fődíja egy Zsolnay-berakásos dohányzóasztal; egész nap Zsolnay-festés is lesz a Pozsonyi úton.

Újlipótváros “falunapjának” már hagyománya van: először 2009-ben rendeztek kulturális seregszemlét és utcabált a Pozsonyi út Jászai Mari tér és Szent István park közötti szakaszán.
 A Piknik néhány helybeli polgár és kereskedő kezdeményezése volt, amelyhez mára szinte valamennyi környékbeli bolt- és étterem tulajdonos és számtalan helyi lakos csatlakozott. A szervezők tavaly létrehozták a Pozsonyi Piknik Egyesületet, amely két nyári piknik között Piknik Esteket szervez.

A Pozsonyi Piknik délelőtt 10 órától este 10-ig tart az Újlipótvárosban, a részletes program a www.pozsonyipiknik.hu oldalon vagy az esemény Facebook-oldalán tekinthető meg.
 

[popup][/popup]