Tripoli a felkelőké, Kadhafi kórházban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A lázadók az egész fővárost elfoglalták, Moammer el-Kadhafi
főhadiszállásának kivételével – jelentette hétfőre virradóra az
al-Dzsazíra. Az utcán tömeg ünnepli a vezér bukását. Kadhafi az
al-Arabiya tévé szerint a Tripoli keleti részében lévő Tajura-Cardiac
kórházban van; azt egyelőre nem tudni, hogy ott kezelik vagy oda
menekült. A diktátor két fiát már elfogták. Lapértesülés szerint a
magyar ügyvivő jól van. 

 

forrás: fn.hu

 

Kadhafi erői összeomlottak. A felkelők Tripoli 95 százalékát ellenőrzik, csak az elnök főhadiszállását tartják még hívei.

Az al-Arabiya televíziós csatorna szerint a diktátor a Tripoli keleti részében lévő Tajura-Cardiac kórházban tartózkodik, de azt egyelőre nem tudni, hogy kezelik vagy egyszerűen oda menekült.

Az al-Dzsazíra által sugárzott tripoli felvételeken a lázadók kitörő örömmel ünnepelték sikerüket, Kadhafit ábrázoló falragaszokat égettek. A Sky brit tévécsatorna élő adásában látható volt, ahogy az emberek örömükben lövöldöztek, Allahot éltetik, miközben a felkelők kisteherautóikon a városközpont felé tartanak.

Az al-Dzsazíra szerint a felkelők elfoglalták a líbiai állami rádió székházát. Az állami tévé egy ideje már előre rögzített műsort sugárzott. Az északkelet-líbiai Bengáziban, a felkelők központjában vasárnap este tízezrek ünnepelték kitörő örömmel az utcán Kadhafi hatalmának bukását.

Az al-Dzsazíra előzőleg arról számolt be, hogy megadta magát a lázadóknak Kadhafi elnöki gárdája. 376 ember halt meg, több mint ezer megsebesült Tripoliban, amióta a lázadók szombat este megkezdték a támadást a líbiai főváros ellen – állította vasárnap este egy magas rangú kormányzati tisztségviselő.

Hírügynökségek jelentései szerint a felkelőket örömmel fogadja és megéljenzi a lakosság. Az utcákon zeneszó hallatszik, az emberek az út szélén, euforikus hangulatban figyelik a hosszú konvoj bevonulását – írta a francia hírügynökség tudósítója.
A fővárost elérő lázadók néhány órával korábban a Tripolitól nyugatra lévő “27-es kilométerkőnél” elfoglaltak egy laktanyát, ahol fegyvert és lőszert zsákmányoltak.

Kadhafinak nincs egérút

Oana Lungescu NATO-szóvivő vasárnap este Brüsszelben – vagyis nagyjából azzal egy időben, hogy a lázadók elérték Tripolit – úgy vélekedett, hogy a Kadhafi-rendszer összeomlóban van. “Minél hamarabb ébred rá Kadhafi arra, hogy nincs semmilyen lehetősége a győzelemre, annál jobb lesz mindenkinek” – hangoztatta a szóvivő, aki szerint a Kadhafi-rendszer egyértelműen a végső stádiumába jutott.

Abdesz-Szalám Dzsallúd, a volt második számú líbiai vezető, aki pénteken elmenekült Tripoliból, s jelenleg Olaszországban tartózkodik, a TG3 olasz tévécsatornának adott interjújában úgy vélte, a Kadhafi-rendszer még egy hétig, legfeljebb tíz napig maradhat fenn. Úgy vélte, a líbiai vezető nem távozhat Tripoliból, mert minden kivezető utat lezártak; kizárólag nemzetközi megállapodás alapján hagyhatná el a fővárost, de “ez a kapu zárva van”.

A líbiai vezető előzőleg hangüzenetben még azt ígérte, hogy “a végsőkig” a helyén marad, és felszólította híveit, hogy mindenhonnan siessenek a főváros védelmére. A televízióban vasárnap lejátszott üzenetben azt mondta, “tart attól, hogy Tripoli égni fog”. Azoknak, akik az ő oldalára állnak, fegyvert ígért. “Nem adjuk meg magunkat, nem engedjük át Tripolit a megszállóknak és ügynökeiknek. Veletek vagyok a csatában. Soha sem adjuk meg magunkat, és isten kegyelméből győzni fogunk” – mondta.

Intés a felkelőknek

Az EU elnökségét betöltő Lengyelország vasárnap felszólította a Moammer Kadhafi uralma ellen küzdő felkelőket, hogy tartózkodjanak “a megtorlástól és a szükségtelen agressziótól”. A varsói külügyminisztérium az Átmeneti Nemzeti Tanács irányította felkelőket arra intette, hogy különösen figyeljenek oda a civilekre a líbiai fővárosért vívott harc során. “A konfliktus minden résztvevőjének törekednie kell a civil lakosság biztonságának szavatolására” – áll a nyilatkozatban.
“Az új állam felépítése megköveteli minden líbiai részvételét, azokét is, akik különböző okokból eddig úgy gondolták, hogy nincs alternatívája a rendszernek”, amelyet Moammer Kadhafi irányít – mutatott rá a lengyel üzenet.

Nicolas Sarkozy francia elnök megadásra szólította fel vasárnap Kadhafit egy közleményben, és arra buzdította, hogy adjon parancsot a hozzá még hű erőknek a fegyverletételre, s arra, hogy álljanak a törvényes hatalom rendelkezésére.
A NATO repülőgépei vasárnap délután Tripoli központját bombázták, ahol Moammer Kadhafi ezredes vezetési központja van – jelentette az al-Dzsazíra arab hírtelevízió. A Báb el-Azízíja épületegyüttest az elmúlt hónapok alatt már sokszor célba vették a líbiai hadjáratban részt vevő szövetséges bombázók.

Maradtak ellenállási gócpontok Tripoliban

Maradtak még olyan gócpontok Tripoliban és környékén, ahol Moammer el-Kadhafi líbiai vezető hívei ellenállnak a fővárosba bevonuló kormányellenes lázadóknak – figyelmeztetett hétfőre virradóra a felkelőket irányító Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) egyik magas rangú tisztségviselője. Mahmúd Dzsibril, az ÁNT végrehajtó testületének vezetője azután nyilatkozott erről a lázadók televíziójának, hogy a felkelők vasárnap éjszaka behatoltak Tripoliba és eljutottak a város főteréig, ahol kitörő örömmel ünnepelni kezdték sikerüket. Dzsibril óvatosságra intette a felkelőket, hangsúlyozva, hogy a harc még nem ért véget, de néhány órán belül teljessé válhat a győzelmük.
Dzsibril arra is felszólította lázadótársait, hogy ne álljanak bosszút sérelmeikért, ne fosztogassanak, ne bántsák a külföldieket, bánjanak emberségesen a foglyokkal, kíméljék meg az életüket, “még Kadhafi hozzátartozóinak, gyermekeinek, családjának” az életét is.

Eközben Kadhafi legidősebb fia, Mohammed el-Kadhafi az al-Dzsazíra arab hírtelevíziónak telefonon megerősítette, hogy a lázadók őrizetbe vették, s jelenleg házi őrizetben tartják fogva. Hozzátette, hogy fegyveresek vették körbe a házát, s garantálták személyes biztonságát.

Obama: a zsarnoknak mennie kell!

Moammer el-Kadhafi líbiai vezető rendszere elérte azt a pontot, ahonnan nincs visszatérés, a zsarnoknak távoznia kell a hatalomból, hogy elkerüljék a vérfürdőt – vélekedett Barack Obama. Az amerikai elnök közleményében arra reagált, hogy a líbiai kormányellenes lázadók vasárnap este bevonultak Tripoliba, ahol nem ütköztek nagyobb ellenállásba, ellenőrzésük alá vonták a főváros szinte egészét, s őrizetbe vették Kadhafi két fiát. Obama egyúttal felszólította a felkelőket, hogy tartsák tiszteletben az emberi jogokat, őrizzék meg az államhatalmi szerveket és lépjenek előre a demokrácia megteremtése felé.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár békés és azonnali líbiai hatalmi átmenetre szólított fel, s jelezte, a szövetség kész együttműködni a lázadókkal e célok elérése érdekében. Előzőleg egy NATO-szóvivő közölte, a szövetség továbbra is élni kíván az ENSZ-től a líbiai polgári lakosság megvédésére kapott felhatalmazással.

A Népszabadság közben arról ír, hogy információi szerint a magyar nagykövetségen tartózkodó Galli László ügyvivő jól van. Mint ismert, a magyar misszió látja el az EU, az Egyesült Államok és Kanada diplomáciai képviseletét is Tripoliban.
 

[popup][/popup]