Vita a Vatikán és Izrael között XII. Pius pápa második világháborús magatartásáról

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Vatikán Izraelben akkreditált nagykövete bojkottálja a Jad Vasem holokauszt-emlékhelyen rendezendő jövő heti megemlékezést a holokauszt áldozatairól, ha a múzeum nem változtatja meg a XII. Pius pápa ott elhelyezett portréja alá írt képszöveget, amely szerint az egyházfő “közönyös, érzéketlen volt” a nácik által üldözött zsidók sorsa iránt a második világháborúban.

Antonio Franco érsek, nagykövet közölte csütörtökön: levelet írt a jeruzsálemi emlékhely igazgatójának, kérve a szöveg felülvizsgálatát, és jelezve, hogy “kellemetlen lenne elmennie a Jad Vasembe“, ha nem módosítják a szóban forgó képszöveget. (Az Izraelben akkreditált nagykövetek mind hivatalosak a rendezvényre.)

  XII.Piuspapa.jpg  
  XII. Pius pápa  

A szöveg szerint XII. Pius pápa “nem írta alá a szövetséges hatalmak 1942-es nyilatkozatát, amely elítélte a zsidók lemészárlását“, és “a háború egész ideje alatt fenntartotta semleges álláspontját“. A szóban forgó fotó és képaláírása 2005 óta, a múzeum új részének megnyitása óta van kitéve a Jad Vasemben.

Az emlékhely igazgatósága “megdöbbenéssel és csalódottan” fogadta a Vatikán nagykövetének levelét – mondta a múzeum szóvivője.

XII. Pius védelmezői szerint a néhai katolikus egyházfő “mindent megtett a zsidók védelmében”, amit lehetséges volt megtennie. Bírálói antiszemitaként állítják be, és hangoztatják, hogy 1939-ben történt pápává választása előtt Németországban teljesített szolgálatot, ahol a nácik megerősödésének és hatalomra jutásának idején kialakult légkör “nagymértékben formálta politikai nézeteit”.

 

(Forrás: MTI)

[popup][/popup]