Konrád kapja a Franz Werfelről elnevezett emberi jogi díjat

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Németországban rendkívül nagy tekintélynek örvendő Konrád György magyar író kapja ebben az évben az 1945-ben elhunyt, világhírű osztrák költőről és drámaíróról, Franz Werfelről elnevezett emberi jogi díjat – jelentette be csütörtökön Wiesbadenben a díjat odaítélő, kitelepítésekre emlékeztető berlini központ alapítványának elnöksége.

Az alapítványt 2000-ben hozta létre Erika Steinbach, a német kitelepítettek szövetségének (BdV) elnöke és Peter Glotz volt szociáldemokrata politikus. A központ nemcsak a kitelepített németekkel foglalkozik, hanem általánosságban az európai üldözésekkel, illetve deportálásokkal is.

  konradgyorgy_000.jpg  
  Konrád György  

Erika Steinbach és az azóta elhunyt Peter Glotz 2003-ban alapította a Franz Werfel-díjat, olyan személyeknek szánva azt, akik egész életpályájuk során védelmezték az emberek jogait és méltóságát, s elévülhetetlen érdemeket szereztek az üldözések és a deportálások elleni erőfeszítésekben. Az alapítvány elnöksége hivatalos nyilatkozatában ezzel indokolta Konrád György kitüntetését is, ismertetve a magyar író életútját, s méltatva az emberi jogok védelme érdekében kifejtett tevékenységét.

A díj 10 ezer euróval jár, s azt – immár harmadszor – június 17-én adják át az arra érdemesített személynek a német alkotmányosság bölcsőjének számító, frankfurti Paulskirchében.

A Franz Werfelről elnevezett emberi jogi díjat először 2003-ban ítélték oda, azt akkor Mihran Dabag, a bochumi egyetem Diaszpóra- és Genocídiumkutató Központjának igazgatója kapta. Két évvel később Franjo Komarica boszniai püspök volt a kitüntetett.

  FranzWerfel.jpg  
  Franz Werfel  

Franz Werfel Prágában született 1890 szeptemberében, német anyanyelvű zsidó családban. A háború után Bécsbe emigrált, ahol szabadfoglalkozású íróként tevékenykedett. 1936-ban azonban az egyre erősödő antiszemitizmus miatt elhagyta Bécset, s végül az Egyesült Államokban telepedett le. 1933-ban jelent meg mindmáig legismertebb regénye a Musa Dagh negyven napja, amely az első világháború alatti örmény népirtásnak állított megrázó emléket.

Konrád György németországi elismertségét jól jellemzi, hogy 1991-ben ő kapta a német könyvszakma békedíját, 1997 és 2003 között a Berlini Művészeti Akadémia élén állt, s számos könyve jelent meg német fordításban.

 

(Forrás: Duna TV)

[popup][/popup]