Kitüntetést kap a Klezmatics együttes a Sziget fesztivál nulladik napján

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Kulturális diplomáciáért díjjal tünteti ki a Sziget fesztivál nulladik
napján fellépő Klezmatics együttest Eleni Tsakopoulos Kounalakis
amerikai nagykövet. Az ünnepi eseményre a zenekar fellépését követően
kerül sor.

 

 

Forrás: Zalai Hírlap / Gyuricza Ferenc

 

A Klezmatics az idei Sziget felvezető programsorozata részeként, délután öt órakor lép fel a rockzenei szabadtéri színpadon. Az 1986-ban alapított New York-i formáció – amely többek között Grammy-díjat is nyert már – a klezmer zene egyik ismert képviselője. A csapat az elmúlt negyedszázad során számos alkalommal megfordult már hazánkban.

A Klezmatics a klezmer zene világszerte tapasztalható reneszánszának úttörő zenekara, amely a Balti- és a Fekete-tenger közötti országok jiddisül beszélő népzenészeinek hagyományait, az általuk játszott instrumentális zenét fejlesztette tovább. A klezmer muzsika alapját képező zsidó népzene korábban többnyire csak Lengyelország, Ukrajna, Oroszország, Románia és Magyarország falvaiban volt jelen, ám a XX. század második felében az Amerikai Egyesült Államokban is fellángolt a mozgalom. Mindez a gazdasági és politikai menekülteknek volt köszönhető, akik baráti társaságokban, utcazenészként ismertették meg a zsidó népzenei sajátosságokkal új hazájuk közönségét.

A Klezmatics megalakuláskor a klezmer zene már ismert volt Amerikában, elsősorban a Klezmer Conservatory Band, a Kapelye, a Klezmorim, illetve Andy Statman munkásságának köszönhetően. Népszerűvé és világszerte elfogadottá azonban a Klezmatics tette a stílust, melynek első albuma 1989-ban jelent meg Shvaygn – Toyt címmel. A Klezmatics egyediségét adta többek közt, hogy dalaikat több nyelven adták elő, ezzel is hozzájárulva a zsidó muzsika egyetemes elfogadottságához. A Klezmatics jelentőségét mutatja, hogy a Wonder Wheel című albumuk Grammy-díjat nyert, tulajdonképpen ez az egyetlen olyan klezmer album, amely ezt a rangos elismerést magáénak tudhatja.

A Klezmatics gyökerei nemcsak a régi zsidó népzenéből erednek, az együttes legalább olyan gyakran hivatkozik Miles Davis és Jimi Hendrix munkásságára, mint az 1989-ben elhunyt Dave Tarras-ra, az utolsó olyan klezmer zenészre, aki európai születésűként az Amerikai Egyesült Államokban vált népszerűvé. Az együttes társadalmi szerepvállalása is fontos, hiszen a diszkrimináció valamennyi formájával szembefordultak, s ezt nyilatkozataikban, illetve koncertjeiken is hangoztatják.

A zenekar az elmúlt negyedszázad alatt többször is átalakult. Jelenleg a fúvós hangszereken játszó Matt Darriau, a trombitás Frank London, a basszusgitáros Paul Morrissett, az énekes Lorin Sklamberg és a hegedűs Lisa Gutkin tagja a csapatnak.
 

[popup][/popup]