II. világháborús robbanószerkezeteket találtak Dunakeszin

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az aknák és kézigránátok egy része éles volt.

 

forrás: hirszerzo.hu

 

Tizenhét orosz, illetve német gyártmányú, második világháborús robbanószerkezetet találtak egy építkezésen Dunakeszin, a Duna közelében; az aknák és kézigránátok egy része éles volt – erősítette meg a helyi polgárőrség vezetője a város honlapján közzétett információt.

Lengyel Péter elmondta, hogy pár napja a Kagyló utca egyik építkezésén csatorna és vízvezeték fektetése közben a markológép két rozsdás lövedéket fordított ki a földből, ezért azonnal értesítették a tűzszerészeket. A szakemberek biztonsági okokból lezárták a környék néhány utcáját, majd detektorral átvizsgálták a területet, ahol újabb 15 aknát, páncélöklöt, valamint különféle kézigránátot találtak – tette hozzá a polgárőrség vezetője.

Mint mondta, a csupán 80 centiméter mélyen fekvő robbanószerkezetek egy része éles volt, ezek a legcsekélyebb ütésre, szúrásra működésbe léphettek volna, személyi sérülést okozva, ezért kellett a környéket az elszállításig lezárni.

Mivel Dunakeszinek, illetve a Dunának ezen a szakaszán korábban is találtak veszélyes, második világháborús lövedékeket, elképzelhető, hogy azok egy szőnyegbombázás során kerülhettek a talajba, vagy arrafelé bizonyos mennyiségű robbanószerkezetet ástak el. Nem kizárt, hogy a Liget utca és a Duna-part közötti telkeken további világháborús eszközök kerülhetnek elő – mondta Lengyel Péter.

A polgárőrség fokozott óvatosságra, illetve arra kéri az említett környéken lakókat, hogy ha hasonló szerkezetekre bukkannak, ne nyúljanak azokhoz, s azonnal értesítsék a rendőrséget – fűzte hozzá a szervezet vezetője.
 

[popup][/popup]