Képíró-per: több helyen is tüntettek az ítélet miatt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Gyűlést tartottak vasárnap este Belgrádban és Újvidéken tiltakozásul
amiatt, hogy Magyarországon a Fővárosi Bíróság hétfőn – nem jogerősen –
felmentette a háborús bűntettek vádja alól Képíró Sándor volt csendőr
századost.

 

 

forrás: MTI

 

A 97 éves Képíró Sándor a vád szerint 1942. január 21. és 23. között egy újvidéki razzia során egy járőrcsoport parancsnokaként közreműködött ártatlan civilek – többségében szerbek és zsidók – törvénytelen kivégzésében. A Fővárosi Bíróság bizonyítottság hiányában mentette fel Képírót.

Azért jöttünk össze, hogy kinyilvánítsuk egy igazságtalan döntés miatti elégedetlenségünket – mondta Avram Israel, a “Bűnös” címmel egy időben Belgrádban és Újvidéken meghirdetett tiltakozás egyik szervezője. A megmozdulást egy civil szervezet, a Társaság a holokauszt emlékének megőrzéséért szervezte.

“Ma este Belgrád azt a világos üzenetet szeretné küldeni az Európai Uniónak, a demokratikus Európának, hogy Képíró bűnös. Arra számítunk, hogy másodfokon igazságos döntést hoz a budapesti bíróság, és bűnösnek nyilvánítja a volt csendőr századost” – mondta Avram Israel.

A belgrádi megmozduláson részt vett Bruno Vekaric, a háborús bűncselekmények ügyében eljáró szerb különleges ügyész helyettese is. Kijelentette, “az egész világon minden normális emberben nyomot hagyott”, hogy a budapesti bíróságon a hallgatóság egy része tapsban tört ki az ítélethirdetés után. “Nem vagyok biztos benne, hogy ezt a tapsot nem hallotta meg Anders Breivik, mielőtt megölte azokat a fiatalokat Norvégiában” – mondta az ügyész a több mint 90 halálos áldozatot követelő péntek délutáni norvégiai kettős merénylet feltételezett tettesére utalva, aki sajtóértesülések szerint szélsőjobboldali nézeteket vallott. Ez egy rémisztő üzenet a szélsőségeseknek szerte a világon, egyszersmind az áldozatok megcsúfolása – fűzte hozzá Bruno Vekaric.

Az újvidéki megmozduláson – amelyen több százan vettek részt – fölszólalt az 1942 januárjában Újvidéken és környékén elkövetett tömeggyilkosság egyik túlélője, a ma 86 éves Ljubisa Letic, akinek apja és két nagybátyja is áldozatul esett a mészárlásnak. Elhangzott, hogy a tiltakozást szervező civil szervezet eljárást kezdeményez Képíró ügyében a háborús bűnösök ügyében eljáró szerb ügyészségen azután, hogy Magyarországon megszületik a jogerős ítélet.

 

[popup][/popup]