Hérosztratoszi retorika

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Hérosztratosz annak az epheszoszi embernek a neve volt, aki i. e. 356-ban felgyújtotta az akkori világ egyik csodálatos építményét, Artemisz templomát. Híres akart lenni, ez volt barbár tettének indítéka. Célját elérte, neve fennmaradt: a destruktív rombolás szimbólumává vált.

 

forrás:galamus.hu

 

A Welt am Sonntag interjút készített Daniel Cohn-Bendittel, az Európai Parlament zöld frakciójának vezetőjével, aki bírálta a magyar médiatörvényt és Orbán Viktor demokráciafelfogását. Most megkérdezték tőle, bíráló szavai milyen reakciót váltottak ki Magyarországon. Cohn-Bendit elmondta, hogy Bayer Zsolt őt „bűzös végterméknek” titulálta, a miniszterelnök pedig nem tiltakozott az antiszemita uszítás ellen.

Bayer újságírói tevékenysége alapján sose jutna szóhoz egy mértékadó európai fórumon. Most bekerült – elrettentő példaként –, a Völkischer Beobachter hangnemét idéző stílusa miatt.

A magyar miniszterelnököt pedig nem zavarja semmi – mondja Cohn-Bendit –, „áll, mint egy törpe Napóleon, keze a szívén, átnéz az emberen, és mögötte a végtelen sztyeppét látja. Ez az én országom, és ti idióták vagytok – ez az attitűdje.”

Napóleon kezével a szívén annak idején csakugyan a végtelen sztyeppét nézte. Hallgatott udvari kommunikátorainak uszítására. S nem látta, mit hoz a jövő: bukást, pusztulást és felperzselt földet.

(Huszár Ágnes)
 

[popup][/popup]