Előrelépés a fogolycsere ötlete

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Előrelépésnek nevezte Jichak Herzog izraeli védelmi miniszter vasárnap a palesztin fogolycsereterv névsorának átadását.

  giladsaliderttuntetes.jpg  
  Tüntetés Gilád Salit tizedes kiszabadulásáért  

Egyiptom szombaton adta adta át Izraelnek a zsidó állam azon palesztin foglyainak névsorát, akiknek a szabadon engedését várják el cserébe Gilád Salit tizedes palesztin fogva tartói saját foglyuk elengedéséért. Ezt Musztafa Bargúti palesztin tájékoztatási miniszter jelentette be.

A politikus nem fedte fel, hogy a palesztin listán hány név szerepel. Egy, a tárgyalásokhoz közelálló palesztin tisztviselő azonban közölte, hogy a névsorban szerepel Marvan Bargútinak, a palesztin felkelés Izraelben ötszörös életfogytiglanra ítélt vezetője is. A három szervezethez tartozó radikálisok, akik Salitot tíz hónappal ezelőtt elrabolták, korábban 1400 fogoly szabadon bocsátását követelték az izraeli katona szabadulása ellenében. Izrael összesen mintegy 9300 palesztint tart fogva börtöneiben.

Musztafa Bargúti szerint most mindenesetre “az izraeli térfélen van a labda“. “Ha komoly az izraeli kormány, most igen jó esély van ennek a fejezetnek a lezárására” – mondta a palesztin kormány ülése után szombaton tartott sajtóértekezleten.

  gilad_salit.jpg  
  Az elrabolt Gilád Salit tizedes  

Herzog vasárnap az izraeli katonai rádióban úgy nyilatkozott, hogy bár ő maga nem vesz részt a tárgyalásokon, úgy érzi, történt előrelépés, de a megállapodáshoz még hosszú út vezet. Éppen ezért Herzog minden érintettet kellő körültekintésre intett.

A cserét az nehezíti, hogy a palesztinok hosszú évek óta bebörtönzött személyek elengedését akarják elérni, míg az izraeli fél vonakodik olyanokat szabadon bocsátani, akik izraelieket öltek, vagy sebesítettek meg.

Mahmúd Abbász palesztin elnök egy pénteki interjúban úgy fogalmazott, hogy a tavaly június óta fogva tartott izraeli “hamarosan” szabad lesz.

 

(Forrás: MTI)

[popup][/popup]