A keresztény-zsidó-iszlám párbeszédről tartanak konferenciát szerdától Gödöllőn

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Keresztény-zsidó-iszlám párbeszéd címmel tartanak háromnapos
konferenciát szerdától Gödöllőn, a tanácskozáson egyebek között
áttekintik, hogyan lehet előmozdítani az egyházak békés együttélését –
közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) egyházi,
nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára
hétfőn Budapesten.

 

forrás: MTI

 

Szászfalvi László a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a KIM és a Külügyminisztérium által Magyarország soros EU-elnöksége keretében szervezett tanácskozásnak három célja van: az említett világvallások társadalomformáló szerepének áttekintése, a szabad vallásgyakorlat tapasztalatainak bemutatása, valamint annak számbavétele, milyen lehetőségek vannak az egyházak békés együttélésének előmozdítására.

Az államtitkár hangsúlyozta: Magyarország és személyesen Orbán Viktor miniszterelnök kiáll a vallási meggyőződésük miatt meghurcolt emberekért, bárhol is érjék őket atrocitások. Magyarország “kiáll a vallásszabadság értéke mellett, különös tekintettel a Közel-Keleten élő keresztény közösség szabad vallásgyakorlata mellett” – mondta.

Utalt arra, hogy a konferencia részletes programja keddtől megtalálható a kormányzati portálon, a www.kormány.hu-n. A rendezvényt a kulturális sokszínűség jegyében tartják majd, a konferenciára eddig 180-an regisztráltak. Az előadók között megemlítette Hilarion metropolitát, az Orosz Ortodox Egyház elnökét, Antonio Maria Veglio érseket, a vatikáni Vándorlók és Úton Lévők Lelki Gondozása Pápai Tanácsának elnökét és Yona Metzger izraeli főrabbit.

Elmondása szerint az EU tagországok, valamint EU-n kívüli országok, mint Kuvait, Oroszország, Libanon, Bahrein és Kanada is képviseltetik magukat állami vezetőkkel, szakértőkkel. A magyar állami vezetőket Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Szászfalvi László képviselik – tette hozzá.

Szászfalvi László reményét fejezte ki, hogy a tanácskozás hozzájárulhat a vallási együttműködés kiteljesítéséhez, a három nagy világvallás társadalomformáló szerepét is át tudják tekinteni, és a szabad vallásgyakorlat tapasztalatainak megtárgyalása is sikeres lesz.

Az egymás iránti megbékéléshez és a közös jövőkép kialakításához hangsúlyozottan hozzájárulhat a vallási párbeszéd szélesítése – vélekedett -, hozzátéve, a konferencián a vallásközi párbeszédről állásfoglalást készítenek elő, amelyet a tervek szerint a résztvevők, miután megtették észrevételeiket, elfogadnak.

Utalt arra, hogy a vallásközi párbeszéd közép-európai összefüggései is szerepelnek majd a konferencián.

Kérdésre válaszolva elmondta: rövidesen a parlament elé kerül az egyházi törvény tervezete, azt a nyári rendkívüli ülésszakon a tervek szerint elfogadják. Közölte, Európa valamennyi országának vonatkozó joggyakorlatát feldolgozták, mert “stabil, hosszú távú egyházi törvényt szeretnének”.

Kiemelte, “nem késik a törvény”, annak előkészítésével “jó ütemben haladnak”, és szeretnének minél kiérleltebb szövegjavaslatot. A vitás kérdések között említette az egyházak regisztrációjának részleteit.

[popup][/popup]