Nem hajlandóak elfogadni egy zsidó államot

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael soha nem tér vissza a “védhetetlen” 1967-es határok mögé – mondta
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn Washingtonban a
legnagyobb amerikai Izrael-lobby éves kongresszusán.

 

forrás: hirszerzo.hu

 

“Egy dolog felől biztosítani akarom önöket: (a békemegállapodás) a biztonságot kell, hogy garantálja Izrael számára, ennélfogva Izrael nem térhet vissza a védhetetlen 1967-es határokhoz” – mondta több ezres Izrael-barát közönségének az Amerikai-Izraeli Közügyek Bizottságának (AIPAC) fórumán.

AIPAC-beli szereplése után Netanjahu kedden a kongresszus előtt mond beszédet, néhány nappal azt követően, hogy nyílt vitába keveredett Barack Obama amerikai elnökkel a közel-keleti békefolyamat ügyében. Kongresszusi beszédében – mint előrebocsátotta – “egy biztonságos izraeli-palesztin béke képét fogja felvázolni”. Azt ígérte, hogy “a kendőzetlen igazságot” fogja mondani. “Ez a konfliktus azért tombol már száz éve, mert a palesztinok nem hajlandóak véget vetni neki. Nem hajlandóak elfogadni egy zsidó államot” – fűzte hozzá, tüstént jelezve, hogy nem kíván békülékeny hangot megütni.

Elismerte ugyanakkor, hogy Obama elnök a napokban sziklaszilárd elkötelezettségről tett tanúbizonyságot Izrael biztonságát illetően, s köszönetet mondott az új izraeli rakétaelfogó rendszer kifejlesztésének finanszírozásáért is. Beszédének hangvétele így élesen különbözött attól a perlekedő stílustól, amely néhány korábbi – Obamának a határkérdésről kifejtett álláspontjára reagáló – nyilatkozatát jellemezte.

Washingtonba érkezésekor, pénteken az izraeli kormányfő keményen visszautasította az amerikai elnök előzőleg kifejtett nézetét arról, hogy Izrael és a leendő független Palesztina határainak az 1967-es határokon kell alapulniuk, amelyeket kölcsönösen elfogadott területcserék módosíthatnak. Netanjahu attól sem riadt vissza, hogy egy példátlan jelenetben éppen az Ovális irodában adjon leckét Obamának a kővé dermedt újságírók előtt.

Vasárnap Obama az AIPAC közönsége előtt kitartott álláspontja mellett, hangsúlyozva, hogy az általa használt formula a többszöri félremagyarázás ellenére jól ismert, és módot ad a tárgyaló feleknek arra, hogy a két állam létére épülő megoldás kidolgozásakor figyelembe vegyék az elmúlt 44 év alatt bekövetkezett demográfiai változásokat és a két fél igényeit. Válaszul az izraeli kormányfő azt mondta, kész együttműködni az amerikai elnökkel “a béketárgyalások felújítása érdekében”.

 

[popup][/popup]