Sarkozy egyetért: a palesztinoknak el kell ismerniük Izraelt

Írta: ATV - Rovat: Hírek - lapszemle

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, és Nicolas Sarkozy francia államfő egyetértett: a palesztinoknak el kell ismerniük Izraelt. Az izraeli kormányfő úgy véli, hogy a békefolyamatban kulcsfontosságú a felek közötti párbeszéd.

Forrás: ATV

 

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Párizsban találkozott Nicolas Sarkozy francia elnökkel csütörtökön. Netanjahu a találkozó előtt Londonban tárgyalt David Cameron brit miniszterelnökkel. A párizsi találkozót követő sajtókonferencián Netanjahu elmondta a riportereknek, hogy Izrael és a palesztinok között csak tárgyalásokkal érhető el a béke – diktátumokkal azonban semmiképpen nem.

A palesztinok államuk elismerése érdekében tett erőfeszítésekkel kapcsolatban Netanjahu azt mondta, hogy a kulcskérdés most, vajon megszerzik-e az ENSZ tagállamai többségének a támogatását. Az izraeli miniszterelnök szerint a francia elnök egyetértett azzal, hogy a palesztinoknak a zsidók nemzeti otthonaként el kell ismerniük Izraelt. Netanjahu a riportereknek azt nyilatkozta, hogy Sarkozy lényegében Cameron állásfoglalásával összhangban azt állította: „a béke feltételeként a palesztinoknak el kell ismerniük Izraelt”. „Mind Párizsban, mind pedig Londonban megértették, hogy aki békét akar, el kell köteleznie magát a béke mellett” – közölte az izraeli kormányfő.

Netanjahu hangsúlyozta: az akadozó békefolyamat egyik sarkalatos pontja Izrael elismerése zsidó államként a palesztinok részéről. „A konfliktus mindig is a körül forgott, hogy a palesztinok folyamatosan elutasították, és nem ismerték el a zsidó államot – függetlenül a határoktól. Mi készen állunk a palesztin állam elismerésére, ők miért nem tudják viszonozni a jó szándékot, ha békét akarnak?” – tette fel a kérdést Netanjahu.

Az izraeli kormányfő a szerdán aláírt Fatah-Hamasz egyezmény kapcsán elmondta, hogy sajnos a Hamasz Izraelhez való viszonyulásában, a két frakció kiegyezése ellenére sem lát változást. „A Hamasz nem tett le arról a szándékáról, hogy megsemmisítse a zsidó államot. Egyáltalán nem partner a békében” – hívta fel a terrorszervezet által jelentett veszélyre a figyelmet az izraeli miniszterelnök.

[popup][/popup]