Megölt zsidók földi maradványait temették újra Romániában

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Második világháborús áldozatok, megölt zsidók földi
maradványait temették újra hétfőn Romániában egyházi szertartás keretében; a
maradványokat tavaly ásták ki egy tömegsírból.

2011. április 07

forrás: galamus.hu

Második világháborús áldozatok, megölt zsidók földimaradványait temették újra hétfőn Romániában egyházi szertartás keretében; amaradványokat tavaly ásták ki egy tömegsírból.

 

A jászvásári (Iasi) zsidó temetőben megtartottgyászszertartásra az Egyesült Államokból és Nagy-Britanniából is érkeztekrabbik – közölte hétfőn a romániai holokauszt tanulmányozására létesítettintézet, amely Elie Wiesel Nobel-békedíjas, holokauszt-túlélő nevét viseli.

 

Az 1941-es zsidópogrom során meggyilkoltak földimaradványait rejtő tömegsírt az intézet munkatársai tavaly novemberben fedeztékfel az észak-romániai Popricani faluban. Adrian Cioflanca román történész hívtafel a figyelmet a feltáratlan tömegsírra. Még nem sikerült megbecsülni, hogypontosan hány tetemet rejt a tömegsír.

 

Az 1941-es jászvásári zsidópogrom nyomán körülbelül 15 ezerzsidót gyilkoltak meg a román hatságok az intézet adatai szerint.

 

Egy nemzetközi bizottság, amelynek elnöke szintén ElieWiesel volt, 2004 novemberében állapította meg, hogy Románia polgári és katonaihatóságait terheli a felelősség 280-380 ezer romániai és ukrajnai zsidóhaláláért.

 

1940 és 1944 között Románia anáci Németország szövetségese volt. Ez idő alatt több zsidóellenes pogromothajtottak végre az országban, a legnagyobbat 1941-ben az ország északkeletirészén fekvő Jászvásáron. Románia a német Wehrmacht által meghódított szovjetterületeken is részt vett koncentrációs táborok felépítésében ésműködtetésében.

 

[popup][/popup]