A Nemzeti Filharmonikusok zenészei kiállnak Kocsis Zoltán mellett

Írta: Kultúra.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár érdekképviseleti szervezetei, művészei és munkatársai kiállnak főzeneigazgatójuk, Kocsis Zoltán mellett.

 
A dokumentum szerint a Nemzeti Filharmonikusok és a Nemzeti Énekkar művészei, dolgozói megelégelték, hogy az utóbbi napokban a sajtóban támadások érték vezetőjüket, Kocsis Zoltán karmestert.
   
“Mi, a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár művészei, munkatársai döbbenettel figyeljük azokat a sajtóban, interneten megjelent cikkeket, hozzászólásokat, melyek Kocsis Zoltán egy sajtónyilatkozata nyomán főzeneigazgatónkra a rasszizmus, az antiszemitizmus árnyékát vetítik” – írják, hangsúlyozva: a Nemzeti Filharmonikusoknál a származást, bőrszínt, vallási meggyőződést mindenki tiszteletben tartja, mi több, meggyőződésük, hogy e sokszínűség az egyik titka zenei együtteseik itthon és a nagyvilágban is elismeréssel övezett teljesítményének.
   
“Kikérjük magunknak a tizenhárom éve közmegelégedésre működő, a teljes közösség emberi és szakmai tiszteletét is kivívó  vezetőnk ellen lassan hadjárattá növekvő kampányt. Kikérjük továbbá, hogy együtteseinket, és ezáltal minket méltatlan szempontok alapján minősítgessenek, az általunk létrehozott zenei értékeket rosszindulatúan bagatellizálják. Kijelentjük, hogy továbbra is azonosulni kívánunk a Kocsis Zoltán neve által fémjelzett művészi célokkal. Visszautasítjuk a Kocsis Zoltánra vonatkozó rasszista, antiszemita feltételezéseket, mert mi tudjuk a legjobban, hogy e vádak vele szemben mennyire méltatlanok és igaztalanok” – szól a hétfői nyilatkozat, melyet Vámos Éva, a Nemzeti Filharmonikusok Üzemi Tanácsának elnöke, valamint Tóth László és Wagner Gábor, a Nemzeti Filharmonikusok szakszervezeti társelnökei írtak alá.
   
Kocsis Zoltán karmester a Süddeutsche Zeitung február 15-i számában egy interjúban a magyar kormány védelmére kelt, és hangsúlyozta, hogy Magyarországon senkinek sem kell félnie. Úgy fogalmazott: “Az én zenekaromban 11 zsidó és 11 roma származású muzsikus dolgozik. Amíg nem mondja nekem valaki, hogy bocsássam el őket, nem hiszek el ilyesmiket. … A kormány nem ördögökből áll. A külföldi sajtóban ördöginek látszik, de nem az, ez egy abszolút demokratikus kormány” – mondta a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója. Az interjú után Kocsis Zoltánt itthon és külföldön is támadások érték, a sajtóban rasszizmussal vádolták meg. Ezeket a vádakat utasítják most vissza művészei és munkatársai a fenti nyilatkozatban.

[popup][/popup]