Az izraeli kormányfő köszönetet mondott a pápának

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtökön köszönetet mondott XVI. Benedek pápának azért, mert márciusban megjelenő új könyvében teljességgel felmenti a zsidó népet az alól a régi vád alól, hogy felelős Jézus haláláért.
 

A világszerte március 10-én bemutatásra kerülő kötetben, amely a katolikus egyházfő 2007-ben megjelent, Názáreti Jézus című munkájának második része, XVI. Benedek bibliai és teológiai elemzéssel cáfolja a zsidó népet Jézus haláláért kollektívan felelőssé tevő magyarázatokat, amelyek évszázadokon keresztül alapul szolgáltak a zsidók üldözéséhez. Bár a Vatikán már csaknem öt évtizede ezt hirdeti – a II. vatikáni zsinat 1965-ben visszavonta az egyház “istengyilkossági” vádját a zsidó nép egészével szemben -, zsidó tudósok jelentős fejleménynek mondták a pápa érvelését, amely szerintük segíthet az antiszemitizmus elleni küzdelemben.

“Fogadja őszinte elismerésemet azért, mert legújabb könyvében határozottan visszautasította azt a hamis vádat, amely évszázadokon keresztül alapja volt a zsidó nép elleni gyűlöletnek” – írta a római katolikus egyházfőhöz intézett levelében az izraeli kormányfő. Netanjahu reményét fejezte ki, hogy a pápa “tisztánlátása és bátorsága világszerte erősíteni fogja a zsidók és a keresztények kapcsolatát, s hozzájárul a békéhez és a jövendő generációk közti megbékéléshez”.

[popup][/popup]