196 tiszt a vádlottak padján

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Megkezdődött a katonai puccskísérlettel vádolt katonatisztek büntetőügyének tárgyalása Törökországban. A vád szerint a hadsereg magas rangú tisztjei nyolc éve a török-görög viszály kirobbantásával akarták megbuktatni a kormányt. A 196 vádlott tagad, szerintük a vádak koholmányok.

2011. február 16. kedd

 

 

Török ügyészek vizsgálják a 2003-as katonai puccskísérlet ügyét. A tiszteket azzal vádolják, hogy keresztény és zsidó vezetők elleni merényleteket terveztek. Állítólag történelmi mecseteket akartak lebombázni és török repülőket lőttek volna le, majd a támadásokat a görögökre fogták volna, hogy viszályt szíthassanak a két ország között. A terv végcélja a vád szerint a 2002 óta hatalmon lévő iszlamista párt hatalmának megdöntése lett volna, hogy a katonaság vehesse át az ország vezetését. A vádlottak tagadnak, szerintük hamis bizonyítékokat hoztak fel ellenük.

A bírósági eljárás 196 aktív és nyugállományú tisztet érint. A tárgyalást március 14-ig napolták el, így arra az általános választások előtt három hónappal kerül sor. Az ellenzék azt hangoztatja, hogy a kormánynak kedvez az ügy kirobbantása a választások előtt, hasonlóan a tavaly szeptemberi alkotmánymódosításról szóló népszavazáshoz.

Ha a tiszteket bűnösnek ítéli a bíróság, akár 15-20 évnyi börtönbüntetés is várhat rájuk. Az egykor hatalmas befolyással bíró török hadsereg az elmúlt fél évszázadban négy kormányt buktatott meg. A szervezet erejét azonban jelentősen csökkentették a Törökország állami berendezkedésében végrehajtott átalakítások az uniós csatlakozás érdekében. (pr)

[popup][/popup]