Robbanásveszély: a palesztinok beérik a zsidókat

Írta: 168 Óra Online - Rovat: Hírek - lapszemle

A jelenlegi demográfiai trendek változatlansága mellett néhány éven belül az arab lakosság száma utolérheti, majd meghaladhatja az Izraelben, a Gázai övezetben és Ciszjordániában élő zsidók számát. A kiegyenlítődés tovább nehezítheti a palesztin – zsidó konfliktus esetleges rendezését.
 

A Palesztin Központi Statisztikai Hivatal becslése szerint az Izrael, a Gázai övezet és Ciszjordánia térségében élő zsidó lakosság számát 2014-re éri el az arab lakosság száma. A hivatal adatai szerint jelenleg 4,1 millió arab él a Gázai övezetben és Ciszjordániában, további 1,4 millióan pedig Izrael állam területén. Izraeli adatok szerint ugyanezen régiókban a zsidó lakosság száma 5,8 millió fő.

A statisztikai becslések szerint három év múlva, a jelenlegi demográfiai trendek változatlansága mellett 6,1 millió palesztin és ugyanennyi zsidó fog élni a térségben. Mivel azonban az arab népesség körében magasabb a születésszám, ezer lakosra közel 33 élve születés jut, míg a zsidók körében ez a szám alig haladja meg a 26-ot, valószínűsíthető, hogy a palesztin lakosok száma rövidesen meghaladja a zsidó lakosok számát.

Izraeli részről többen is a demográfiai adatokkal érvelnek amellett, hogy a két nemzet közötti konfliktust két ország létrehozásával kellene rendezni – írja a Yahoo News. A lakosságszám arányainak megváltozása azonban tovább nehezítheti a konfliktus rendezésére irányuló erőfeszítéseket – írta az ELTE TáTK Hírlevele.

[popup][/popup]