Hibás per miatt úszhatja meg a zsidó kártérítést a francia vasút

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Mégsem kell kártérítést fizetnie a francia államvasútnak a II. világháborúban deportált zsidók után, mert a deportált családok leszármazottai a bordeaux-i bíróság szerint nem a megfelelő helyen nyújtották be a keresetet. A vasúttársaságot korábban kártérítés megfizetésére kötelezték, amiért a II. világháborúban részt vett a francia zsidók deportálásában, és ezért még jegyárat is felszámított.

A bordeaux-i bíróság felülbírálta azt a tavaly júniusi ítéletet, amely 61 ezer euró kártérítés megfizetésére kötelezte a francia államvasutat (SNCF), amiért tevékenyen részt vett a felperes Lipietz család deportálásában a II. világháború során.

  franiaaranyvonat.jpg  
     

Az ítélet szerint az adminisztratív bíróság – amely Franciaországban az állam elleni keresetekkel foglalkozik – nem illetékes a francia államvasút ügyében, az ugyanis önálló társaság, így az SNCF-et csak hagyományos peres eljárásban lehetne bíróság elé vinni.

A korábbi döntés ellen fellebbező SNCF ügyvédje, Gerard Boulanger szerint ezzel “az adminisztratív bíróság parkolópályára tette az ügyet”. A vasúttársaság még nem kommentálta a döntést. Az SNCF korábban azzal védekezett, hogy nem volt más választása, mint eleget tenni a nácikkal kollaboráló vichyi kormányzat rendelkezéseinek, mert aki ellenkezett, azt kivégezték.

A Lipietz család azt mondja, fellebbeznek, és a pert az államtanács elé viszik. A pert Alain Lipietz európai parlamenti képviselő és édesapja nyújtotta be még 2001-ben az SNCF ellen. Georges Lipietzt és családjának három tagját a francia államvasút szállította a Párizs melletti drancyi gyűjtőtáborba 1944-ben. Georges Lipietz időközben meghalt, de a per folytatódott.

A júniusi kárpótlási ítélet nyomán 1800 keresetet nyújtottak be az SNCF ellen. Jogi szakértők szerint nekik most büntetőjogi vagy polgári bírósághoz kell fordulniuk. A francia vasút ellen már indult hasonló polgári per, de azt 2003-ban elutasították arra hivatkozva, hogy lejárt a 30 éves elévülési idő.

1942 és 1944 között 76 ezer francia zsidót deportáltak a drancy-i gyűjtőtáborba, ahonnan legtöbbjüket Auschwitzba vitték. Az SNCF harmadosztályú jegyárakat számlázott a vichy-i kormánynak a deportált zsidókért, annak ellenére, hogy marhavagonokban szállították őket.

 

(Forrás: Origo)

[popup][/popup]