A Kultiplex-gurutól Adolf Hitler kiadójáig – a Jobbik szövetségesei és botrányai

Írta: Hírszerz? - Rovat: Hírek - lapszemle

A néhai Kultiplex vezetője mellett a válogatottan ocsmány antiszemita irodalmat forgalmazó Gede Testvérek kiadója is kiveszi a részét a Jobbik önkormányzati kampányából – ráadásul éppen a XIII. kerületben. De nemcsak a Jobbik, hanem az általa menedzselt “új” gárdamozgalom sem áll már a helyzet magaslatán. A pártban “mérsékeltek” és “radikálisok” belharca folyik, a gárdát pedig demoralizálják a folyamatos botrányok. Ezeket a párt a gárda belügyének nevezte, ám nem állíthatja, hogy semmi köze hozzá: az új parancsnok, Ináncsi József ugyanis a párt budapesti jelöltje volt.

 

Itt az újabb kampány – ennek fényében nem csodálkozhatunk, ha megint érdekes dolgok történnek a Jobbik körül. Elsőként a Mandiner blog számolt be arról, hogy az egykori Kultiplex nevű, a Tilos Rádió stúdiójának is otthont adó szórakozóhely volt vezetője a szélsőjobboldali párt színeiben indul az őszi önkormányzati választáson. Bodor András a XII. kerületben méreti meg magát. Az egykori underground intézmény volt vezetője most törzsökös székely őseit hangsúlyozza.

Multikulti pezsgés: a Kultitól a Gede Testvérekig

“1970-ben születtem Budapesten, azóta a kerületben lakom, előbb az Árnyas, majd a Szilassy úton. Úgymond >tőrzsökös< székely nemesi családból származom, mely 1187 óta él Háromszék Vármegyében. Dédszüleim a I. világháborút követő román pogrom elöl menekültek el. Közgazdasági végzettséget az Egyesült Államokban, a Kaliforniai Egyetemen szereztem, ahol több évet töltöttem. Többnyire kereskedelemmel foglalkoztam, de vezetője voltam a ferencvárosi SZDSZ-es Gegesy Ferenc által önkényesen felszámolt KULTIPLEX nevű, közkedvelt zenés szórakozóhelynek, mozinak. (…)

Úgy érzem, hogy a jelenlegi érzelmileg sivár, társadalmilag szétesőben lévő Magyarságnak szüksége van egy olyan kohéziós erőre, amely az egyénekre szabdalt közösségeket összeboronálja és a neoliberális morális nihilt nemzettudattá kovácsolja. Ezt az erőt egyértelműen a Jobbik-ban láttam meg. Választókerületemben legnagyobb problémának a >turista-bűnözést<, az utak drámaian súlyos állapotát, a zöldterületek elhanyagoltságát és fogyatkozását, valamint a balkáni állapotokat idéző, lerobbant állapotú, kihasználatlan önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok/műemlékek sorsát tartom.”

Ám Bodor indulása legfeljebb pikáns a Kultiplexet korábban előszeretettel kereszténygyűlölő-sátánista bűnbarlangként ábrázoló szélsőjobboldal ismeretében.

Jóval érdekesebb, hogy a XIII. kerületi Jobbik nem titkoltan szövetségeseként tekint a legutóbb a Jud Süss című náci propagandafilm magyarországi bemutatójának megszervezésében jeleskedő, ezen felül pedig évek óta a legocsmányabb antiszemita irodalom kiadásával foglalkozó Gede Testvérek könyvkiadóra.

A szervezet honlapján kopogtatócédula-gyűjtőhelyként emlékezik meg a Gede Testvérek Hollán Ernő utcai könyvesboltjáról, ami azért is praktikus, mert az ajánlószelvényét leadó Jobbik-szavazó olyan különlegességeket vásárolhat meg rögtön a helyszínen, mint az amerikai neonáci David Duke A zsidó szupremácizmus című remeke, a holokauszttagadó David Irving művei, Adolf Hitler Küzdelem a Sátánnal címmel kiadott beszédei, vagy a néhai náci vezér Mein Kampf-ja, amely a Gede Testvéreknél valamiért a Krisztus tanításainak politikai gyakorlata alcímet kapta.

A farok csóválja

A Jobbik főként az utóbbi hetekben-hónapokban menekül a folyamatosan kínos gárdabotrányok elől a “mi közünk hozzá, az ő belügyük” típusú kommunikációba. Az új gárdaparancsnok személyét tekintve azonban ezt már nem teheti meg: Ináncsi József – korábban a gárda budapesti Büszke Botond szakaszának megbízott parancsnoka – ugyanis a párt fővárosi területi listájának 33. helyén szerepelt tavasszal.

Információnk szerint a jobbikosokat meglepetésként érte a kinevezés, hiszen leginkább Szórádi Tibor alkapitányt tartották esélyesnek a posztra. Úgy tudjuk egyébként, hogy Vona Gábor mellett elsősorban maga a frissen lemondott Kiss Róbert javasolta a korábban jórészt ismeretlen Ináncsit utódául.

Mint arról nemrég beszámoltunk, a jogerősen betiltott Magyar Gárda illegális utódszervezeteként futó Magyar Nemzeti Gárda előző parancsnoka egy videóra vett nettó házasságtörés miatt volt kénytelen távozni posztjáról – ha már a Müller Nikolett pornószínésznő gárdatagságával kapcsolatos botrányba nem bukott bele.

Az elmúlt hónapok botrányai nem csupán a gárdán belüli éles konfliktusokról szóltak (amelyek hátterében az állhat, hogy a Jobbik parlamentbe kerülésével sok gárdista úgy érzi, már nincs rájuk szükség), hanem a Jobbikon belüli irányzati belharcokról.

Szakadt-e a gárda?

A HVG korábbi beszámolója szerint a Magyar Gárda szakadásaként értelmezi a szervezet egy része, hogy a tagságnak csak a fele lépett be az új formációba, a Magyar Nemzeti Gárdába. A belső viszályokat a jelek szerint egyre nehezebben kezeli a testület, több megyében parancsnokot váltottak az utóbbi hónapokban.

Alig csitult el a Pősze Lajos gárdakritikus nyilatkozata nyomán keletkezett vihar (Vona Gábor pártelnök emiatt visszahívta a közgazdászt a frakcióvezető-helyettesi posztról), máris determinálva van a következő konfliktus: Toroczkai László személyében egy olyan militáns streetfighter indulhat a párt színeiben az októberi helyhatósági választáson Csongrádon, aki élesen támadja a gárdától nagyobb távolságot tartani kívánó “szakpolitikusokat”.

Enyhén szólva nem használ a Jobbiknak az elmúlt napok sorozatos Magyar Sziget-botránya sem: előbb a – fideszes képviselőtársa szolid megfenyegetésével ismertté vált – Zagyva György Gyula országgyűlési képviselő a Hetek című hetilap munkatársait inzultálta minősíthetetlen hangnemben, majd három fradistát és két másik férfit is súlyosan bántalmaztak a verőcei szélsőséges rendezvényen. Az ügyben az LMP frakciója a legfőbb ügyészhez fordult.
 

[popup][/popup]