Kínozza izraeli túszát a Hamász

Írta: Nol - Rovat: Hírek - lapszemle

A Hamász palesztin iszlamista mozgalom megsértette a háborús jogot, amikor megtiltotta Gilád Salit elrabolt izraeli katonának, hogy kapcsolatba lépjen családjával és a Vöröskereszttel – olvasható a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet pénteki közleményében.
 

 

A HRW szerint a szélsőséges szervezet kegyetlenül és embertelenül bánik a 23 éves Salittal, aki nem léphet kapcsolatba a külvilággal. A jogvédő szervezet úgy véli, hogy a Hamász bánásmódja kimeríti az ENSZ kínzásfogalmát. A HRW hozzátette, hogy az izraeliek is megsértik a palesztinok jogait, szerinte azonban az egyik fél jogsértései nem igazolják a másik fél bosszúját. Salitot pontosan négy évvel ezelőtt, egy izraeli határállomás elleni támadás során rabolták el szélsőséges palesztinok. A katonát valószínűleg a Gázai övezetben tartják fogva, pontos tartózkodási helye azonban ismeretlen. A Hamász azzal védekezik a vádak ellen, hogy azért nem engednek senkit a katonához, mert tartanak attól, hogy Izrael erőszakkal próbálná őt kiszabadítani, ha megtudná, hol van. Salitról 2009-ben készült az utolsó videófelvétel, állapotáról azóta nem tudni biztosat.

Az iszlamista mozgalom alkut kötne Izraellel: Salit szabadságáért cserébe a zsidó államnak ezer palesztin foglyot kellene elengednie, közülük 450-et a Hamász választana ki. A rabok közül többen terrorcselekményekben való közvetett vagy közvetlen részvétel miatt ülnek börtönben. A Jediót Ahronót izraeli napilap pénteki lapszámában közzétett közvélemény-kutatás szerint az izraeliek 72 százaléka elfogadná, hogy több száz palesztin gyilkost szabadon bocsássanak, ha visszakapnák Salitot.

Az elfogott katona családja vasárnap menetet indít otthonából,  Micpa-Hilából Jeruzsálembe. A rokonok úgy tervezik, hogy sátrat vernek Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatali székhelye előtt, és addig maradnak, amíg meg nem történik a fogolycsere. “Gilád nélkül nem megyünk haza” – fogadkozott a katona apja, Noam Salit.

[popup][/popup]