Martonyi János: a magyar kormány fellép az antiszemtizmus és a gyűlölet ellen

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az új magyar kormány fel fog lépni a fajgyűlölet, az antiszemitizmus, a gyűlölet és a diszkrimináció minden formája ellen – jelentette ki Martonyi János külügyminiszter Washingtonban helyi idő szerint csütörtökön, amikor felavatta a második világháború idején Budapesten zsidókat mentő svájci diplomata, Carl Lutz emléktábláját.
 

“Tanulnunk kell a múltból”

 

“Tanulnunk kell a múltból (…) mindig emlékeznünk kell a holokausztra, hogy soha ne történhessen meg újra” – mondta a néhány tucatnyi egybegyűlt, a zsidó közösség vezetői, amerikai magyar vezetők, diplomaták és barátok előtt.

Megjelent Charles Gati magyar származású politológus professzor is, akit szintén Carl Lutz mentett meg. Minden idők egyik legbátrabb diplomatája volt a svájci alkonzul, aki több tízezer magyar zsidót mentett meg a náci koncentrációs táborokba való deportálástól – mondta a magyar diplomácia vezetője az előtt a ház előtt, amelyben Carl Lutz egykor élt. Carl Lutz 1942 és 1945 között több tízezer védlevelet bocsátott ki a zsidók számára, 76 svájci menedékházat alakított ki a magyar fővárosban, köztük a Vadász utca 29. alatti egykori Üvegházban. Carl Lutzot a jeruzsálemi Jad Vasem intézet a Világ Igazai közé emelte, és az egykori diplomata emlékét Magyarországon is őrzik – mondta az amerikai kollégája meghívására Washingtonban tartózkodó miniszter.

A Carl Lutz életét bemutató magyar fotódokumentációs tárlatot az utóbbi években több nagyvárosban is bemutatták az Egyesült Államokban, látható volt egyebek között a washingtoni szenátus épületében, az ENSZ New York-i székházában, a Los Angeles-i Holokauszt Múzeumban és a New Brunswick-i Amerikai Magyar Alapítvány múzeumában – mondta el a miniszter avatóbeszédében, amelynek végén leleplezte a belvárosi Corcoran utca 1828. számú házának falára helyezett emléktáblát.

Az emléktábla állítását a budapesti Carl Lutz Alapítvány, a magyar kormány, a Magyar Amerikai Koalíció és a Lantos Alapítvány támogatta.

 

[popup][/popup]