Békét kötnek a zsidók és a palesztinok

Írta: INDEX  - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy francia rendező összezár hat palesztin és hat zsidó fiatalat, hogy hozzák tető alá a közel-keleti békét. Jeruzsálem státusáról is meg kell egyezniük, cserébe a hálószobába nem megy be a kamera.
 

 

Sajátos módszert választott egy francia tévérendező az egyik legégetőbb világpolitikai kérdés rendezésére: a Marseille-i Egyezmény című valósághow-ban hat palesztin és hat izraeli fiatalnak három hete lesz arra, hogy egy világtól elzárt házban, a dél-franciaországi tengerparti városhoz tartozó Frioul-szigeten békét kössön.

A kamerák kereszttűzében folyó béketárgyalásokon részt vevők mindegyike 18 éves, fele-fele arányban fiúk és lányok. A hagyományos valóságshow-khoz képest az ötletgazda Mohamed Ulad szerint jelentős különbség lesz, hogy a műsort nem élőben közvetítik, és a jelölteket nem fogják 24 órában filmezni. A kamerák nem léphetnek be a hálószobák ajtaján sem, mert a téma ahhoz túl komoly – hangsúlyozta a rendező.

“Semleges helyen, szeretteiktől és hazájuktól távol akartam ezeket a fiatalokat összehozni, hogy egymás történelmét jobban megismerhessék” – mondta a Le Figaro című napilapban a marokkói származású francia tévés, aki Mazarine Pingeot, Francois Mitterrand néhai köztársasági elnök lányának élettársa és gyermekeinek apja.

A műsor forgatókönyvét Sophie Nordmann, francia-izraeli filozófussal közösen írta. A tárgyalásokon kívül – amelyeknek témái többek között Jeruzsálem státusa, a határok és a palesztin menekültek kérdése – a résztvevők közös sport és kulturális tevékenységeket folytatnak majd. A Marseille-i Egyezmény szereplőválogatása már befejeződött, a forgatás szeptemberben kezdődik. A tízszer 26 perces epizódot a France 5 francia közszolgálati tévécsatorna fogja sugározni.

“Nem az a legfontosabb, hogy aláírják az egyezményt. A különböző szociológiai, földrajzi és politikai háttérrel rendelkező fiatalok történeteire fogunk összpontosítani. Ha mégis születik békemegállapodás, akkor azt feltétlenül eljuttatjuk mindkét ország vezetőinek” – közölte a rendező.

[popup][/popup]