„A zsidók amúgy is túl gazdagok” – antiszemita botrány egy német rendőrképzőben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Elutasították egy berlini rendőrképző iskola végzős hallgatói, hogy a holokausztról oktassák őket, ami felháborodást váltott ki a rendőrség vezetésében, a Németországi Zsidók Központi Tanácsát pedig tiltakozásra késztette.

A mérsékelten baloldali Berliner Zeitung tudósítása szerint előző este válságtanácskozást tartott a fővárosi rendőrség vezetősége. Dieter Glietsch, a rendőrség elnöke haladéktalan vizsgálatot rendelt el, s felelősségre vonást helyezett kilátásba. A berlin-ruhlebeni rendőrképző iskola végzős hallgatói – mint ismertté vált – megtagadták, hogy részt vegyenek a nemzetiszocializmus időszakáról szóló, kötelezően előírt oktatáson. Értesülések szerint egyebek között arra hivatkoztak: nem szükséges, hogy állandóan a holokausztra emlékeztessék őket. Elhangzottak olyan állásfoglalások is, hogy a zsidók “amúgy is túl gazdagok”.

A berlini lap a többi között az iskola egyik docensére, történetesen egy holokauszt-túlélőre hivatkozott. A docens szüleit és testvéreit Auschwitzban gyilkolták meg. Isaak Behar – csaknem húsz éve – a rendőrség megbízásából az iskola hallgatóit a náci időkben elkövetett bűnökről tájékoztatja. Tevékenységéért mind Berlin városa, mind a német hadsereg, a Bundeswehr több magas kitüntetésben részesítette.

A szóban forgó berlini iskolában – csakúgy mint a német rendőrképzésben általánosságban – a holokauszttal kapcsolatos felvilágosítás a kötelező oktatási program része. Értesülések szerint a berlini rendőrség elnökét nemcsak a konkrét eset háborította fel, hanem az is, hogy megkésve tájékoztatták a történtekről. Dieter Glietsch hangsúlyozta, hogy következetesen eljárnak az ügyben.

Az eset miatt tiltakozott a Németországi Zsidók Központi Tanácsa is. A testület egyik berlini képviselője annak a nézetnek adott hangot, hogy a történtek csupán azt tükrözik, ami az egész társadalomra jellemző. “Az időről-időre fellépő antiszemitizmus fenyegető és sajnálatos” – jelentette ki.
A közelmúltban hatalmas felzúdulást váltott ki, hogy feltételezések szerint szélsőjobboldali tettesek meggyaláztak egy berlini zsidó óvodát. Az óvoda elleni támadást rendkívül élesen elítélte Angela Merkel német kancellár is.

 

(Forrás: Klubrádió)

[popup][/popup]