A franciák 15 százaléka nyíltan rasszista

Írta: Hírszerz? - Rovat: Hírek - lapszemle

A franciák 15 százaléka bevallja, hogy nyíltan rasszista, és még több mondja azt, hogy fenntartásai vannak a bevándorlókkal, a melegekkel, a feketékkel, az arabokkal, és a zsidókkal szemben.
 

 

 Ezt tartalmazza egy vasárnap közzétett felmérés, amely szerint nőtt az előítéletesség Franciaországban.

Két, diszkrimináció-ellenes csoport megrendelésére végezte el a BVA intézet, több mint ezerfős mintán a felmérést, amelynek egyik eredménye szerint a franciák 30 százaléka úgy véli: “a zsidóknak nagyobb a befolyásuk a médiában és a pénzügyi szektorban, mint más csoportoknak”. A vizsgálat szerint a megkérdezettek 28 százaléka állította: “az arabok hajlamosabbak arra, hogy bűncselekményeket kövessenek el.” Ez az adat a duplája annak, amit egy tavalyi felmérés mutatott.

A vasárnap közzétett felmérés szerint a franciák 15 százaléka nyíltan vállalja, hogy rasszista. Ebben a tekintetben is van emelkedés a tavalyi vizsgálat adatához képest, igaz csak egy százalékos. A felmérés szerint a válaszadók 49 százaléka mondta azt, hogy “a bevándorlók sokkal inkább kihasználják a szociális segélyezési rendszert, mint a franciák”. A megkérdezettek 12 százaléka pedig úgy válaszolt, hogy ” a homoszexuálisok másoknál jobban kedvelik a szexet”. A felmérés szerint 28 százalék közölte azt, hogy “a feketék fizikailag erősebbek, mint más bőrszínűek”.

“Hanyatlóban a franciák felháborodása a rasszista megnyilvánulások ellen”- mondta a felmérést kommentálva Arielle Schwab, a vizsgálat egyik megrendelője, a francia zsidó diákok szövetségének elnöke. Schwab szerint az előítéletesség növekedése a francia politikai helyzet következménye, mivel “a kormány a nemzeti identitásról nyitott vitát, ami sokak szemében bátorítás a rasszista sztereotípiákra.”

“Az elmúlt hónapokban, a közbeszéd főáramába került a rasszista nyelvezet”- mondta Dominique Sopo, az SOS Racisme nevű csoport munkatársa, aki szintén úgy véli, hogy a kormány, illetve a Nicolas Sarkozy elnök által erőltetett identitás vita és a muzulmán női ruhaviselet betiltása hozzájárultak a negatív tendenciához.

 

[popup][/popup]