Az azeri hegyi zsidók nyelvéről

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Megjelent az első juhuri szótár: a juhuri az azerbajdzsáni hegyi zsidók nyelve volt, és ma már kritikusan veszélyeztetettnek számít.

 

Azerbajdzsánban és a Kaukázus más területein az 1970-es évekig éltek hegyi zsidók, akik a juhuri nyelvet beszélték. Ám azóta már többségük elvándorolt Izraelbe, Európába és az Egyesült Államokba. Így a mindössze százezres nagyságrendben beszélt nyelvük ma különösen nagy veszélybe van. Az új juhuri-orosz és orosz-juhuri szótár sokat segíthet a kihalás fenyegette nyelv megmentésében.

A juhuri egy iráni nyelv, közeli rokona a perzsa nyelvnek. A „juhuri” szó egyébként zsidót jelent, és a nyelv egy másik azeri kisebbségi nyelv, a még inkább veszélyeztetett tat leszármazottja. Jelenleg a nyelv beszélőinek már csak egy negyede él Azerbajdzsánban.

Az új szótár 1994 óta készül szinte folyamatosan – számol be egy azerbajdzsáni internetes hírújság. Különlegessége még szótárnak, hogy a hegyi zsidók saját ábécéjét használja, és nem a szokásos latin vagy cirill betűs átírásokat.

 

[popup][/popup]