Sós kávé – elmeséletlen női történetek

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Különleges, hiánypótló könyv német kiadását mutatták be a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon: a magyar nyelven 2007-ben megjelent Sós kávé – elmeséletlen női történetek című antológia női visszaemlékezéseken keresztül mesél a holokauszt megpróbáltatásairól, a zsidó nők eddig többnyire rejtett gondolatairól.
 

A holokauszt női szemmel

 

Könyvfesztivál / könyvajánló

 

2007-ben hiánypótló kötet látott napvilágot: a Sós kávé – elmeséletlen női történetek című antológia az Esztertáska Zsidó Női Szellemi Műhely kezdeményezésére született meg. Tagjai 2002-től kezdve lelkesen gyűjtötték a zsidó nők elmeséletlen, rejtőzködő történeteit. Erre annál is inkább szükség volt, mivel – ahogy a kötet német kiadásának a Csodák Palotájában megrendezett bemutatóján Elisabeth Kornfeind, a budapesti Osztrák Kulturális Fórum igazgatója elmondta – a történelmet a férfiak írják és mesélik el, a nők nézőpontjából megfogalmazott gondolatok, az általuk megélt élmények többnyire homályban maradnak. Az igazgató szerint ezért is külön öröm, hogy a Sós kávé (németül: Salziger Kaffee) révén végre a nők is szóhoz jutnak, hiszen sokszor éppen ők voltak azok, akik a holokauszt idején a túlélésről gondoskodtak.

Pécsi-Pollner Katalin irodalomtörténész, a Holokauszt Emlékközpont munkatársa, a kötet szerkesztője kiemelte: bár a könyvben a holokauszttal kapcsolatos visszaemlékezések vannak többségben, korántsem csak ilyen jellegű írások találhatóak benne – hiszen a történetgyűjtés kezdetén elsősorban az volt a cél, hogy a női tanúságtételnek engedjenek teret. A szerzők közt nem csak írók kaptak helyet, és az összeállítás kor tekintetében is igen változatos képet mutat: az idősebb generációk mellett a fiatalabb, harmincas korosztály is megszólal. Ők leginkább arról beszélnek, kérdeznek, hogy mit is tudnak kezdeni anyáik, nagyanyáik traumáival, de ez a küzdelem ugyanúgy jellemzi a nem zsidó szerzőket is – tette hozzá a szerkesztő. Harsányi László, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója elmondta: édesanyja megjárta Ravensbrücköt, de amikor visszatért, a hallgatást választotta.

Az igazgató hozzátette: azért is örül ennek a kötetnek, mert így alkalma lesz elmesélni az unokáinak az elmeséletlen történeteket – így lesz ez a kiadvány valahol egy igazi jóvátétellé. Dorothee Janetzke-Wenzel, a Német Szövetségi Köztársaság budapesti nagykövete beszédében hangsúlyozta: bár nem tudjuk nem megtörténtté tenni az eseményeket, elősegíthetjük, hogy mindez ne történhessen meg ismét. A Holokauszt Emlékközpont, a berlini Német Ellenállás Emlékhelye  és a Nemzetközi Auschwitz Bizottság összefogásával, az EszterHáz Egyesülettel és a Novella Kiadóval együttműködésben létrejött német kiadás a nagykövet szerint jó eszköz lehet arra, hogy a szubjektív tapasztalatokon, reflexiókon keresztül adhassuk tovább a következő generációknak egy elmúlt, mégis kikerülhetetlen időszak minden szörnyűségét és fájdalmát.
 

[popup][/popup]