Gulyásnagykövet

Írta: Nol - Rovat: Hírek - lapszemle

Nyomom a magyar konyhát kint, Izraelben – mondja nevetve Ofer Vardi, amikor arról faggatom, mik a tervei. A fiatal izraeli újságíró nem egyszerűen tud magyarul, a szlenget is jól ismeri. De talán mégiscsak a magyar konyha nyelve a legismerősebb a számára.

 

 
A magyar származású Ofer Vardi, aki a hét végén a Könyvfesztivál vendége volt, tavaly saját kiadásában jelentette meg magyar nagymamája receptjeiből összeállított szakácskönyvét, ami Izraelben sokáig vezette a bestsellerlistákat. A „Gulyás a böngészőknek!” (Gulash LeGulesh) eredetileg internetes naplóként, blogként indult, de népszerűsége kikövetelte a papíralapú megjelenést.

A könyv valójában egy doboz, amelyben a receptek regiszterszerűen, külön lapokon szerepelnek, fotóval, kis magyar kultúrtörténeti, családi anekdotákkal együtt. A lapokat a dobozban található hűtőmágnessel – melyen Ferenc József, Rózsi nagymama, anagypapa arcképe vagy éppen egy szódásüveg látható – lehet a frizsiderhez rögzíteni főzés közben. – Aki magyar ételekre vágyik Izraelben, ezeket eszi – mondja Ofer határozottan.

A receptek nagy utat tettek meg a budapesti Balzac utcában élő nagymama konyhájából. A nagyszülők 1957-ben a Negev sivatagban található Beer Shevába vándoroltak ki, természetesen a nagymama döntése alapján. Otthagyták a pesti lakást, felszálltak a Nyugati pályaudvaron a vonatra Olaszország felé, ahonnan aztán hajóval érkeztek meg az Ígéret Földjére.  

 

[popup][/popup]