‘Hipnotizált zombik’ – visszavontak egy zsidó telepesekről szóló könyvet

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Vásárlói panaszok nyomán levettek egy izraeli könyvesbolthálózat polcairól egy olyan kötetet, amely “messiási elmebajjal” megvert, “hipnotizált zombikként” bélyegezte meg a ciszjordániai zsidó telepeseket.
 

 

A könyv egyúttal bírálta az izraeli jobboldalt a telepesekkel fenntartott szoros kapcsolata miatt. A Comet Hasfarim könyvesbolthálózat döntése kiváltotta egyes egyetemi tanárok és közéleti szereplők bírálatát. Utóbbiak azt állították, hogy a cég politikai nyomásnak engedve határozott az ügyben, a lépést a szólásszabadságra mért súlyos csapásként értékelték, egyúttal a hálózat bojkottjára szólítottak fel.

A hálózat egy izraeli zászlót ábrázoló mágnessel együtt csomagolta és a jövő hétre eső függetlenségi nap előtt egy sékelért árusította a könyvet, azt sugallva egyesek szemében, hogy támogatja a kötet mondanivalóját. A vállalat emiatt döntött a könyveknek a polcokról történő levétele mellett, és közleményben hangsúlyozta, hogy egyik (politikai) oldal mellett sem kíván állást foglalni. Dani Dajan, a zsidó telepesek tanácsának elnöke bírálta a közösségeiket szerinte “vulgáris nyelvezettel támadó istenkáromló művet”, de nem kifogásolta árusítását.

Izrael az 1967-es arab-izraeli háborúban foglalta el Ciszjordániát, ahol nem sokkal később zsidó telepeket kezdett létesíteni. A Jordán folyó nyugati partvidékén jelenleg mintegy 300 ezer telepes él közel két és fél millió palesztin mellett. A palesztinok remélt független államuk részének tekintik a területet és a telepek felszámolását követelik.

[popup][/popup]