Felháborodtak a Vatikán hasonlatán a zsidók

Írta: Nol - Rovat: Hírek - lapszemle

Zsidó szervezetek világszerte megdöbbenéssel reagáltak arra, hogy XVI. Benedek pápa személyes prédikátora, Raniero Cantalamessa pénteken az antiszemitizmushoz hasonlította azokat a támadásokat, amelyek a katolikus egyházat és a pápát a szexuális visszaélések botránya miatt érik.
 

Hevesen tiltakoztak a papi szexuális visszaélések egykori áldozatait képviselő csoportok is. Stephan Kramer, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának (ZJD) főtitkára az elhangzottakat úgy minősítette, mint ami arcátlanság és sértő a szexuális visszaélések áldozataival és a soá (holokauszt) áldozataival szemben.

Róma főrabbija, Riccardo Di Segni úgy fogalmazott, hogy ez csakugyan ízléstelen.

A római Szent Péter-bazilkában elhangzott nagypénteki miséjében Raniero Cantalamessa atya úgy fogalmazott, a szexuális visszaélések miatt a katolikus egyházat érő támadások ahhoz a kollektív erőszakhoz hasonlítanak, amelyet a zsidóknak kellett elszenvedniük a holokauszt alatt. A Vatikán hivatalos lapja, a L’Osservatore Romano címoldalán közölt beszédről Federico Lombardi pápai szóvivő később azt állította, nem tükrözi a Szentszék hivatalos véleményét, és félreértésekhez vezethet.

Saját bevallása szerint Cantalamessa egyébként egy zsidó barátja levelét idézte, akit felháborítottak a XIV. Benedek, a katolikus egyház és a hívők ellen intézett kirohanások. – Az ügyben tapasztalt előítéletek, valamint a felelősség áthárítása az egyénről a közösségre mind az antiszemtizmus szégyenletes vonásaira emlékeztetnek engem – hangzik az állítólagos levél.
 

[popup][/popup]