Köveket dobáltak a zsidó ünneplőkre Budapesten

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A The Jerusalem Post című izraeli lap szerdai száma szerint kedd éjjel ismeretlen tettesek köveket dobáltak be az ablakokon át egy Dohány utcai lakásba, ahol egy rabbi nagy társaságban ünnepelte a Pészachot (zsidó húsvétot).

Forrás: MTI / HVG

 

A lapot a Jewish Agency egyik magyarországi képviselője tájékoztatta, aki vendégként szintén a helyszínen volt, amikor a kövek elkezdtek potyogni. “Az incidens ijesztő volt egyesek számára, de úgy döntöttek, hogy mégis folytatják az ünnepi vacsorát. A redőnyt leengedték. Ez 11 óra körül volt. Fél órával később azonban, amikor ismét felhúzták, újabb kő repült be az ablakba, mire kihívták a rendőrséget” – mondta Eran el-Bar.

“A rendőrök ki is érkeztek, és néhányan ott is maradtak az épület körül. Éjfél körül mégis újabb lövedék érkezett, és átütötte a kettős ablak egyik felét” – folytatódik a beszámoló. A vendég szerint “ez az utóbbi valamivel erősebb volt, mint egy egyszerűen elhajított kő, s úgy tűnt, hogy valami primitív fegyverből, talán csúzliból jött”. “Csoda, hogy senki sem sérült meg” – mondta.

Bár senkit sem állítottak elő, a vendég visszautasította azt a korábban közölt állítást, hogy a rendőrség közönyösen kezelte volna az ügyet. “Kijöttek a helyszínre. Lövöldözés nem volt, s úgy vélem, hogy a rendőrök az elvárható módon cselekedtek” – jelentette ki Eran el-Bar, aki hozzátette, hogy az ünnep budapesti megtartását pozitívan ítéli meg. “Ez egy szerencsétlen incidens volt. Nem árnyékolhatja be azonban, hogy Budapest-szerte fiatalok százai vettek részt az ünnepi vacsorákon… minden incidens nélkül” – hangsúlyozta. A lap megjegyzi, hogy Magyarországon a választások közeledtével erősödnek a szélsőjobboldali érzelmek.

A rendőrség rongálás gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen az ügyben. Papp Judit sajtóügyeletes az MTI-nek elmondta: kedden este érkezett a bejelentés a VII. kerületi kapitányságra, hogy a VII. kerületi Dohány utcai lakás ablakát megdobálták. A lakásban húszan vacsoráztak – tette hozzá. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége közleményt adott ki, amelyben leszögezte: szomorúan értesült arról, hogy Pészach ünnepének kezdőestéjén, Budapesten megtámadták annak a rabbinak a lakását, ahol barátaival békésen emlékezett meg a zsidó vallás egyik legnagyobb ünnepéről. A közlemény szerint ez az eset is rávilágít arra, hogy hova vezet, ha a magyar társadalom egyes kisebb, de harsány csoportjai, köztük politikai mozgalmak is, folyamatosan igyekeznek felszítani a zsidóellenes érzelmeket, antiszemita nézeteket hangoztatnak, terjesztik a gyűlölködés szellemét.
 

[popup][/popup]