Izrael oszthatatlannak tekinti Jeruzsálemet

Írta: Nol - Rovat: Hírek - lapszemle

A jelenlegi közel-keleti békefolyamat teljes kudarcára számít a ma összeült Arab Liga főtitkára. Recep Tayyip Erdogan szerint „őrültség”, hogy Izrael oszthatatlannak tekinti Jeruzsálemet.

“Izrael megsérti a történelmet”

 

 2010. március 27. / Nol

 

Jeruzsálemre úgy tekinteni, mint Izrael oszthatatlan fővárosra, ahogy azt az izraeliek teszik, őrültség – mondta az Arab Liga 22. csúcstalálkozójának megnyitóján a török kormányfő. „Az izraeliek azt mondják, az újraegyesített Jeruzsálem Izrael oszthatatlan fővárosa. Ez egy őrültség, amely bennünket semmire sem kötelez – mondta vendégként meghívott Recep Tayyip Erdogan.  – Izrael jeruzsálemi jogsértései összeegyeztethetlenek a nemzetközi joggal és az emberiességi joggal – tette hozzá a miniszterelnök, megjegyezve, hogy a zsidó állam nemcsak a nemzetközi jogot, de a „történelmet” is megsérti.

Amr Musza, az Arab Liga főtitkára szombaton a szervezet 22. csúcstalálkozójának kezdetén kijelentette, az arab államoknak fel kell készülniük arra a lehetőségre, hogy a palesztin-izraeli békefolyamat teljes kudarcba fullad, és alternatívákat kell előkészíteniük. – Tanulmányoznunk kell azt a lehetőséget, hogy a békefolyamat teljes kudarc lesz – mondta a főtitkár. – Itt az ideje szembenézni Izraellel. Kell hogy legyenek alternatív terveink, mert a helyzet fordulóponthoz érkezett – mondta.

A líbiai Szirtben rendezett csúcsról – részben a Moammer el-Kadhafi líbiai elnökkel fennálló nézeteltérések miatt – több államfő távol maradt. A kétnapos találkozó fő témái az izraeli lakásépítési politika Kelet-Jeruzsálemben és az iráni atomprogram körüli viszály.

Hamad bin Kalifa Ál Száni katari emír beszédében önkritikusan úgy fogalmazott, hogy az arab államok közötti nézeteltérések az elmúlt években megakadályozták a sikeres közös politikát, és ezen változtatni kell. Nem volna szabad megtörténnie, hogy az arab államok még arra sem képesek, hogy a Gázai övezet blokádjának véget vessenek – szögezte le. A vendéglátó líbiai elnök, a liga soros elnöke azzal vágott vissza: Sajnálatos, hogy ebben a tisztségben nincs az embernek semmilyen igazi jogköre.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár felhívással fordult az arab országokhoz, hogy támogassák a közvetett tárgyalásokat Izrael és a palesztinok között, és úgy vélte, hogy ezek eredményeként két állam jöhet létre Jeruzsálemmel mint közös fővárossal. A Líbia és az Európai Unió közötti vízumviszály a jelek szerint nem ártott a Kadhafi és Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök közötti jó viszonynak. Bár Líbia a múlt héten felfüggesztette a vízumok kiadását az EU polgárainak, miután Svájc átmenetileg a schengeni övezetre is érvényes beutazási tilalmat rendelt el 188 prominens líbiai személyiséggel szemben, Berlusconit Kadhafi szülővárosában, Szirtben személyesen fogadta mint a csúcstalálkozó díszvendégét. Megnyitó beszédében a líbiai elnök kedves barátjának nevezte az olasz kormányfőt. A csúcs megnyitóján jelen volt Miguel Angel Moratinos spanyol külügyminiszter  is. Spanyol médiajelentések szerint Moratinos megkísérli a vízumviszály rendezését Líbiában.

[popup][/popup]