Auschwitz-felirat: börtönbe mennek a tolvajok

Írta: Hírszerz? - Rovat: Hírek - lapszemle

Három hónappal az egykori auschwitzi náci haláltábor kapufeliratának ellopása után, csütörtökön egy lengyel bíróság börtönbüntetéssel sújtotta a tetteseket.
 

 

A krakkói kerületi bíróság első fokon másféltől két évig terjedő börtönbüntetést szabott ki az “Arbeit macht frei” (A munka szabaddá tesz) szövegű feliratot december 18-ra virradó éjjel levágó három lengyel férfira, akik elfogásuk után beismerő vallomást tettek, továbbá felajánlották, hogy peren kívül rendezik az okozott kárt.

Két további lengyel férfinak – akik tettestársak voltak – még várnia kell a perére. Ők biztosították volna a zsákmány eljuttatását a bűncselekményt a háttérből irányító svéd Anders Högströmhöz, volt neonáci vezetőhöz, s ügyük tárgyalásával a lengyel igazságszolgáltatás meg akarja várni Högström kiadását. Egy svéd bíróság a múlt héten úgy döntött, hogy kiadják a lengyel kezdeményezésre február közepén őrizetbe vett Högströmöt. A TVN24 lengyel televízió értesülése szerint azonban a 35 éves svéd férfi azóta fellebbezett a döntés ellen.

A haláltábor cinikus feliratát nem sokkal karácsony előtt lopták el, néhány nap múlva azonban a hatóságok megtalálták három darabba vágva, egy erdőben elásva. Az ügy kapcsán őrizetbe vett öt lengyel közül ketten azt vallották, hogy Högström volt a megbízójuk. Egyes médiumok szerint azonban egy náci tárgyakra szakosodott brit gyűjtő lehetett az igazi megrendelő.

Az ügy nagy nemzetközi felháborodást váltott ki, mivel a tábor bejáratának felirata egyik jelképévé vált a náci német birodalom által a II. világháború idején elkövetett rémtetteknek és a holokausztnak. Egyedül az Auschwitzban (Oswiecimben) és a közeli Birkenauban (Brzezinkában) létrehozott táborkomplexumban a nácik 1,3-1,5 millió embert pusztítottak el. Az áldozatok túlnyomó többsége különböző európai országokból származott, jelentős részük Magyarországról deportált zsidó volt.

 

[popup][/popup]