Nem képviseli Izraelt az Oscar-jelölt film társrendezője

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A 35 éves filmes kijelentéseit Limor Livnat kulturális miniszter elítélte, mivel szerinte szomorú, hogy a filmes, aki elfogadta munkájához az állam anyagi támogatását, most kritizálja hazáját.
 

 

Az Oscar-díjak átadásának napján jelentette be Szkandar Kopti, az Adzsami című [1], a legjobb külföldi filmnek járó címre jelölt film arab-izraeli társrendezője, hogy nem kívánja Izraelt képviselni a díjátadón.

Izrael olyan ország, amely “nem képvisel engem” mondta az Israel Radio számára Los Angelesből adott interjújában. A 35 éves filmes kijelentéseit Limor Livnat kulturális miniszter elítélte, mivel szerinte szomorú, hogy a filmes, aki elfogadta munkájához az állam anyagi támogatását, most kritizálja hazáját.

Kopti a műsorban azt mondta: “a film technikailag Izraelt képviseli. Én nem képviselemizraelt. Izraeli állampolgár vagyok, de nem képviselhetek egy országot, amely nem képvisel engem”.
Kijelentéseivel számosan egyetértenek az ország lakosságának mintegy egyötödét jelentőizraeli arabok közül.
A Kopti és rendezőtársa, Jaron Sani által jegyzett Adzsami című film Jaffa főként arabok lakta külvárosában játszódik. Immár ez a harmadik év, hogy izraeli film szerepel a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-jelölések között.

[popup][/popup]