Főrabbi a holokauszt-törvényről: ha Sólyom nem írja alá, nem méltó államfőnek

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az országgyűlés hétfőn név szerinti szavazással elfogadta a Btk. módosítását, mely szerint a jövőben büntethető lesz a holokauszt tagadása. A törvény három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtja azt, aki nagy nyilvánosság előtt tagadja a haolokauszt tényét, illetve kétségbe vonja vagy jelentéktelen színben tünteti fel azt. Az új szabály a kihirdetését követő harmincadik napon lép életbe.
 

Domán István hangsúlyozta: a soá a legsúlyosabb népirtás.

 

Domán István főrabbi, az Országos Rabbiképző és Zsidó Egyetem professzora a Hetek-nek nyilatkozva üdvözölte a törvényt, amelyet – mint hangsúlyozta – nyugati országokban már rég bevezettek. ”Ha nálunk is komolyan veszik, ha tényleg számon kérik a holokauszttagadást, annak építő-nevelő hatása lehet. Hiszen, ha a bűnt – például a bankrablást – nem büntetik, az az erkölcsi normák fellazulásához vezet” – fogalmazott.

A főrabbi szerint, amennyiben Sólyom László nem írja alá a törvényt, az sötét fényt vet rá. „Csinált már több olyan dolgot, ami nem a demokráciát segítette elő, de remélem, most nem rugaszkodik el a demokráciától annyira, hogy ne írja alá. Ha mégsem teszi, akkor egyértelmű: Sólyom László nem méltó arra, hogy köztársasági elnök legyen” – jelentette ki.

Mint elmondta, a kommunista rendszerek emberiség ellen elkövetett bűntettei nem sorolhatók egy kategóriába a nemzetiszocializmus által elkövetett bűntettekkel. „A kommunizmus is nagyon súlyos eltévelyedés volt, sok embert igazságtalanul ítéltek el, de nem volt szisztematikus népirtás. A nácizmus egy teljes népet akart megsemmisíteni csecsemőtől az aggastyánig. Egy nép kiirtását tűzte ki célul, egy védtelen népet ítélt halálra anélkül, hogy bíróság elé állította volna” – mondta.
 

[popup][/popup]