Antiszemitákat látnak a brit Munkáspárt pénzügyeinek vizsgálóiban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Többen antiszemita támadást sejtenek azon vizsgálat mögött, amely a kormányzó brit Munkáspártnak nyújtott, állítólag nemesi kiváltságokkal jutalmazott titkos magánhitelek ügyében folyik a Labour fő kampánypénz-gyűjtője ellen – írta a szombati The Daily Telegraph.

A kormányzó brit Munkáspártnak nyújtott, állítólag nemesi kiváltságokkal jutalmazott titkos magánhitelek ügyében egy éve folyó vizsgálat a Skót Nemzeti Párt egyik képviselőjének tavalyi panasza nyomán kezdődött. Ennek alapja az az értesülés volt, hogy a Labour a 2005-ös választási kampány előtt bejelentés nélkül 14 millió fontos (5,4 milliárd forintos) kölcsönt vett fel vagyonos adományozóktól.

Jóllehet ez önmagában nem törvénybe ütköző, a kampányt hitellel támogatók közül azonban többet a kormány nemesi rangra és felsőházbeli tagságra javasolt, a kiváltságok pénzért történő osztogatását pedig több mint nyolcvan éve törvény tiltja.

Kétszer őrizetben

  michaellevy1_000.jpg  
  Lord Michael Levy  

Az ügyben – amelynek vizsgálata során Tony Blair kormányfőt is meghallgatta tanúként a Scotland Yard, mégpedig két ízben is – eddig kétszer vették őrizetbe Lord Michael Levyt, Blair személyes kampánypénz-felhajtó megbízottját és szoros politikai szövetségesét, másodjára az igazságszolgáltatás munkájának akadályozására szőtt összeesküvés gyanúja címén, ami súlyos bűncselekmény Nagy-Britanniában.

A főrend, aki a hatvanas években a brit pop egyik vezető menedzsere volt, jelenleg a Munkáspárt fő pénzgyűjtő személyisége az üzleti világban; feladata a pártadományok és -hitelek megszervezése, és a kapcsolattartás a támogatókkal. Lord Levyt, akit pártkörökben csak Lord Cashpoint, azaz Lord Pénzautomata néven emlegetnek, már tavaly nyáron is őrizetbe vették, de akkor még nem fogalmaztak meg ellene konkrét gyanúsítást.

Antiszemita erők

A The Daily Telegraph, a legnagyobb brit konzervatív napilap szombaton azt írta, hogy a brit zsidóság érdekképviseleteinek véleménye szerint “antiszemita erők próbálják tönkretenni” Lord Levyt. A Jewish Chronicle, a legnagyobb brit zsidó hetilap főszerkesztője a Downing Street-i kormányfői hivatal meg nem nevezett illetékeseit azzal vádolta, hogy “örömmel faragnak bűnbakot a zsidó pénzemberből”.

David Rowan szerint egyes médiabeszámolók is “az ügy zsidó vonatkozásait látszanak kiemelni”. “Miért közölte velünk néhány újság, hogy (Lord Levy) középső neve Abraham, hogy szülei vallásos zsidók voltak, és hogy (Lord Levy) az izraeli követség egyik fogadásán találkozott a miniszterelnökkel” – tette fel a kérdést a Jewish Chornicle főszerkesztője, hozzátéve: az ügy többi szereplőjének középső nevéről és vallásáról nem értesült.

A Jewish Board of Deputies, az első számú brit zsidó érdekképviseleti csoport szóvivője a The Daily Telegraphnak szintén azt mondta: a testület aggályosnak tartja, ahogy “a sajtó egyes orgánumai” Lord Levyt ábrázolják. A szóvivő szerint már megint “a gazdag zsidóról, a pénzeszsákról van szó, vagyis a zsidókról kialakított történelmi sztereotípiák kerültek elő”.

A vizsgálat során eddig mintegy 90 személyt hallgattak meg, köztük Blair kabinetjének több magas rangú tagját, valamint Michael Howardot, az ellenzéki Konzervatív Párt volt vezetőjét, de vádemelés eddig nem történt.

 

(Forrás: Index)

[popup][/popup]