Ausztrálok kémkedtek Izraelnek?

Írta: Kitekint? - Rovat: Hírek - lapszemle

Az ausztrál hírszerzési és biztonsági hivatal nyomozást indított három ausztrál-izraeli kettős állampolgár ellen, akik a gyanú szerint ausztrál útleveleiket felhasználva Izraelnek kémkedtek az elmúlt években – jelentette a Sydney Morning Herald szombaton.
 

 

A napilap jelentései szerint az ausztrál biztonsági és hírszerzési szolgálat már hat hónapja nyomoz az ügyben. A vizsgálatnak nincs köze a Mahmúd al-Mabhú Hamász-politikus ellen január 20-án Dubaiban elkövetett merénylethez, noha, mint ismeretes, három ausztrál útlevelet is felhasználtak a gondosan kitervelt akcióban, melyet a dubai hatóságok szerint az izraeli Moszad hajtott végre.

Ausztrál hírszerzési források szerint mindhárom férfi, akik ellen nyomozást indítottak, az elmúlt évtizedben emigrált Izraelbe. Az évek során mindegyikük más és más időpontokban, többször is Ausztráliába látogatott, hogy legálisan megváltoztassák európai zsidó származásukra utaló nevüket és új útlevelet csináltassanak, amellyel olyan Izraellel ellenséges országokba juthattak be, mint például Irán, Szíria vagy Libanon. Ezen országok ma sem ismerik el a zsidó államot, az izraeli állampolgárokat pedig kitiltották területükről. Biztonsági okokból maga Jeruzsálem is megtiltotta minden izraelinek, hogy ezekbe az államokba utazzanak.
 

[popup][/popup]