200 vendég, meghívottak 15 országból a Zsidók győri gyökerei eseménysorozaton

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A győri zsidó polgárok deportálásának 80. évfordulójáról a Zsidók Győri Gyökerei Világtalálkozó keretében emlékeznek meg Győrben, 2024. július 4-7 között.

A győri zsinagóga (Wikimedia Commons)

Az eseménysorozaton 200 vendég vesz részt 15 országból. A világ szinte minden tájáról érkező vendégek túlnyomó többsége a holokauszt túlélőinek leszármazottja.

Győr polgármestere a város nevében köszönti majd a nemzetközi esemény résztvevőit.

A Világtalálkozó számos rendezvényt foglal magába. Többek között tudományos konferenciát, klasszikus és könnyűzenei programot, valamint emléktábla avatást a hajdani Budai úti barakkok helyszínén, ahonnan a gettó borzalmai után egyenesen Auschwitzba vezetett az út. A temetőben tervezett közös faültetés kiemelkedő mozzanata lesz az emlékezésnek, csakúgy, mint a hagyományos Holokauszt emlékünnepély.

Különleges esemény lesz a Széchenyi István Egyetem gondozásában elkészült Zsidó Kiválóságok Kiállítása Győr megnyitó ünnepsége. Ezzel az állandó kiállítással rövidesen megismerkedhet a győri nagyközönség.  Az egyetemi és középiskolás ifjúság számára különösen érdekes lesz, hogy felfedezhetik a kiválóságok elektronikus adatbázisát.

A nemzetközi találkozót a Zsidók Győri Gyökerei Alapítvány szervezi. Kuratóriumi elnöke, Dr. Krausz Péter szerint: „Fontos célunk az emlékezés és az emlékeztetés. Ezen kívül az a szándékunk, hogy kialakuljon egy új, néhány száz fős, országhatárokon túlnyúló zsidó közösség a kis számban Győrben megmaradtak körül. Erősíteni kívánjuk Győrhöz fűződő kapcsolatainkat is.”

Az események teljes programja itt olvasható: https://jewishgyor.org/

[popup][/popup]