200 illegális épület Izraelben EU segítséggel

Írta: zsido.com - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az Európai Unió elítéli azokat az izraeli építkezéseket, melyek szerinte a “békefolyamat” ügyének ártanak, eközben 200 illegális épületet húzott fel az elmúlt években – kizárólag az arab közösség számára.

Az izraeli tiltakozás ellenére a munkálatok tovább folynak. Az elmúlt héten újabb tíz illegális építkezésre leltek a közigazgatási felügyelet emberei, és egy félkész épületelemeket szállító kamiont is feltartóztattak.

Az EU szponzorálta és szervezte akciók célja a Palesztin Autonómia fennhatósága alatt álló települések területének növelése. Továbbá igyekeznek a félnomád beduin törzseket letelepíteni, elsősorban zsidó települések közelében, mely újabb biztonsági problémának lett forrása. Az épületek elemeit rendszerint az éjszaka folyamán szállítják a helyszínre, s reggelre már el is készülnek a munkával. Az épületek oldalán mindig ott virít az Európai Unió zászlaja.

Az EU tisztségviselői humanitárius tevékenységnek tüntetik fel az engedély nélküli építkezést. Izraeli tisztségviselők azonban azzal vádolják az Uniót, hogy tárgyalások helyett kész helyzetet kreálva próbálnak engedményeket kikényszeríteni az izraeli féltől, miközben a zsidó településeken folyó építkezéseket éppen ezzel az érvvel támadják folyamatosan. “Önök azok, akik azzal vádolnak minket, hogy egyoldalú lépésekkel változtatjuk meg a fennálló helyzetet. Önök épp ugyanezt teszik, csak a Palesztin Hatóság javára” – jelentette ki az izraeli kormányszóvivő.

Illegális EU-épület az EU zászlajával

Illegális EU-épület az EU zászlajával

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]