20 százalékot szerezhet a 4iG az izraeli SpaceCom-ban a tervezett többségi tulajdon helyett

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A 4iG tavaly júniusban jelentette be, hogy megállapodást kötött egy izraeli céggel, a SpaceCommal, hogy irányító többségi tulajdont szerezzen az izraeli társaságban. A tel-avivi tőzsdén jegyzett SpaceCom négy geoszinkron műholdjával globális lefedettséggel rendelkező műhold üzemeltető és szolgáltató vállalat, amely Magyarországon és a régióban AMOS 3 műholdján keresztül biztosítja szolgáltatásait. Akkor azt is közölték, hogy a tranzakció becsült értéke 65 millió dollár. 

A 4iG ma bejelentette, hogy a HungaroDigitel – a 4iG és az Antenna Hungária leányvállalata -, valamint a SpaceCom között 2021. október 11-én létrejött, 2022. február 9-én módosított, a SpaceCom részvényei 51 százalékának megvásárlására vonatkozó szerződés kapcsán Izrael Kommunikációs Minisztériuma a vevő részére a részvények 20 százalékának megszerzéséhez adta meg előzetes hozzájárulását – írja a Portfólió.hu.

A 4iG jelezte, hogy üdvözli az Izraeli Kommunikációs Minisztérium elvi engedményét, és hogy a 4iG Csoport tulajdonrészt szerezhet ebben a stratégiailag fontos vállalatban.

A 4iG igazgatósága gondosan meg fogja vizsgálni Izrael Kommunikációs Minisztériumának döntését, és azt, hogy a SpaceComban való 20 százalékos részesedés megszerzése hogyan illeszkedne a 4iG Csoport hosszú távú stratégiájába, hiszen eredetileg 51 százalékos, vagyis többségi tulajdon megszerzése volt a cél – áll a cég mai közleményében.

A 4iG az elmúlt években számtalan vállalatot vásárolt meg – írja a Portfólió, a cél jellemzően többségi tulajdonrész megszerzése volt.

*

A tavaly nyáron bejelentett tranzakcióval kapcsolatban az izraeli kommunikációs minisztérium hónapok óta halogatta az engedély megadását a műhold-üzemeltető társaság többségi részesedésének eladásáról a magyar tőzsdei vállalatnak. A SpaceCom az AMOS műholdflottát üzemelteti, tulajdonosai pedig – rendkívüli közgyűlésen – már korábban megszavazták, hogy a részvények 51 százalékát eladják a 4iG-nek, tehát már csak a hatósági engedélyezésére kellett várni – emlékeztet a korábbi fejleményekre a Világgazdaság.

Az akkori beszámolók szerint az izraeli kommunikációs miniszter azért nem hagyta jóvá az üzletet, mert az Izraeli Biztonsági Ügynökség aggályosnak tartotta, hogy egy külföldi érdekelt fél ellenőrizheti az AMOS kommunikációs műholdakat, amelyeket az izraeli biztonsági szervek is használnak. A cég legnagyobb megrendelője az izraeli kormány, a 2020-as bevételek egyharmada kormányzati szerződésekből érkezett.

[popup][/popup]